Šef jakuza optužen za šverc nuklearnog materijala, preti mu doživotni zatvor

Optužnica je podignuta nakon što je američka laboratorija za nuklearnu forenziku potvrdila da uzorci koje je Ebisava predao potencijalnim mušterijama sadrže uranijum i plutonijum spreman za izradu atomskog naoružanja.

Ebisava i saradnici su, na Tajlandu, uzorke nuklearnog materijala pokazali prerušenom agentu američke Agencije za borbu protiv narkotika, koji je japanskog mafijaša ubedio da ima direktnu vezu sa neimenovanim iranskim generalom.

Jedan od ključnih dokaza, koji je doveo do podizanja optužnice, je pismo koje je Ebisava elektronskom poštom poslao agentu DEA. nudeći mu 50 tona uranijuma po ceni od 6,85 miliona dolara. Japanac je potencijalnom kupcu poslao fotografija gomile tamnih stena, uz koje je bio postavljen Gajgerov brojač.

„Nemoguće je opisati ozbiljnost postupaka koji se navode u optužnici“, objasnio je državni tužilacm Dejmijan Vilijems, navodeči da je japanski mafijaš pokušavao da proda nuklearni materijal, verujući da će biti upotrebljen za razvoj nuklearnog oružja.

Istovremeno sa pokušajima da proda uranijum i plutonijum, Ebisava je nastojao da nabavi moderno naoružanje, poput projektila zemlja-zemlja, mitraljeza, raznih verzija „kalašnjikova“ i protivoklopne municije.

Ovo je druga optužnica protiv Ebisave i njegovih saradnika, nakon što je početkom 2022. godine optužen za trgovinu narkoticima i naoružanjem.

Japanac i još tri državljana Tajlanda uhapšeni su pre dve godina zbog pokupaja da prošvercuju heroin u Njujork i nabave projektile za vojske Mjanmara i Šri Lanke.

Ukoliko bude osuđen, preti mu kazna doživotnog zatvora.

(RTS)