Samit o nuklearnoj energiji u Briselu, učestvuje i predsednik Vučić

Prvi svetski Samit o nuklernoj energiji organizuju „Međunarodna agencija za atomsku energiju“ i Belgija, koja je posle katastrofe u Fukušimi donela odluku o gašenju svojih nuklearki, a u vreme energetske krize zatvaranje je odložila.

Prvi put na takvom samitu okupiće se delegacije iz 30 zemalja, predstavnici industrije, šefovi istraživačkih centara, stručnjaci, kao i predstavnici civilnog društva.

Nuklearna energija i obnoviljivi izvori se ne isključuju

Premijer Belgije Aleksandar de Kro rekao je novinarima uoči početka samita da se nuklearna energija i obnovljivi izvori energije ne isključuju međusobno i kao primer naveo to što je Belgija odlučila da proširi dve nuklearne elektrane sa jedne strane i sa druge što planira da postavi turbine na vetar u Severnom moru.

„Biće nam potrebno i jedno i drugo. Mi smo u poziciji da imamo oboje. Na kraju imamo strategiju koja je 20 godina daleko i, iskreno, ako želimo da se dekarbonizujemo, ako želimo da idemo ka ‘neto nuli’ 2050. biće nam potrebne i sve obnovljive i nuklearne tehnologije“, rekao je de Kro.

Polovina čiste energije u Evropi nuklearna

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grosi je prilikom dolaska na samit rekao da svetski lideri smatraju da je pitanje upotrebe nuklearne energije suštinsko pitanje.

Grosi je istakao da je jasno da nuklearna energija postoji i da ima važnu funkciju, kao i da je već polovina čiste energije u Evropi nuklearna.

Na komentar novinara da postoje i bezbednosni aspekti kada je reč o upotrebi nuklearne energije, Grosi je rekao da se zato moraju ojačati međunarodna tela poput IAEA, kako bismo imali kapacitet i izbegli probleme.

(RTS)