Sajber napad na bolnice u Londonu, otkazane operacije

U tri bolnice u centru Londona otkazane su operacije. U dve bolnice su otkazane transplantacije.

Pet bolnica moralo je da otkaže sve specijalističke kardio-vaskularne i pulmološke preglede zbog nemogućnosti pristupa podacima sistema britanskog državnog zdravstva.

Bolnice su počele da šalju pacijente, kojima je neophodna hitna medicinska pomoć ili operacije, u obližnje medicinske ustanove, koje nisu pogođene napadom.

Uprava trusta, koji rukovodi napadnutim bolnicama, potvrdila je da su one meta tipa sajber napada, koji u potpunosti blokira pristup elektronskom sistemu zdravstvene zaštite sve dok se ne plati otkup.

Poslednji uspešan napad ove vrste na britansko državno zdravstvo, dogodio se 2017. godine i tada nikakav novac nije plaćen.

Šteta za državno zdravstvo tada je iznosila više stotina miliona funti pošto je otkazano nekoliko stotina hiljada pregleda i operacija.

Kolika je šteta ovoga puta, rano je proceniti dok je napad u toku.

Bivši rukovodilac bolničkim trustom podsetio je u intervjuu za britanski radio El-Bi-Si da je državno zdravstvo tesno povezano sa obaveštajnim službama, kao i da one nedeljno u proseku spreče oko dve hiljade sajber napada na taj sektor nedeljno.

(RTS)