SAD zabrinute zbog moguće invazije na Rafu; UN istražuje potencijalni ratni zločin IDF-a

Nastavlja se sukob Izraela i Hamasa. Ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da su tokom jučerašnjih intezivnih napada izraelske vojske poginula najmanje 22 civila, dok je ranjeno na desetine Palestinaca širom Pojasa Gaze.

Tokom udara na grad Gazu poginulo je devet civila, a povređeno 11 osoba, dok je porušeno nekoliko stambenih zgrada. U Kan Junisu, ubijeno je najmanje 11 Palestinaca, dok su dve osobe poginule u izbegličkom kampu u gradu Abasan, nedaleko od Kan Junisa. 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je saopštio da je zvaničnicima vojske naredio pripremu planova za evakuaciju palestinskog civilnog stanovništva sa juga Pojasa Gaze, uključujući i grad Rafu, gde je smešteno oko 700.000 izbeglica. 

Ujedinjene nacije izrazile su zabrinutost zbog Netanjahuove najave o invaziji na Rafu, a portparol organizacije Stefan Dižarik naveo je da civili na jugu enklave moraju da budu zaštićeni od vojne operacije, i da UN ne podržavaju prisilno raseljavanje. Reagovale su i SAD, i upozorile Izrael da bi izvođenje vojne ofanzive bez odgovarajućeg planiranja bila „katastrofa“ za južni deo Gaze. 

Dok traju borbe u Pojasu Gaze, tim UN-a istražuje ubistva trojica Palestinaca u jednoj bolnici na Zapadnoj obali. Grupa eksperata UN-a navodi da postoji mogućnost da su izraelski vojnici, prerušeni u lekare, izvršili ratni zločin.

(RTS)


Ostavite komentar