Netanjahu ministrima predstavio plan za posleratnu Gazu; Palestinci ga nazvali „plan za produženi genocid“

Vođa političkog krila Hamasa je u Kairu. Sa predstavnicima Katara, Amerike i Egipta pregovara o primirju. Tema je i razmena izraelskih talaca za palestinske zatvorenike.

O Gazi se razgovara i na sastanku G-20 u Brazilu. Ministri spoljnih poslova 26 evropskih zemalja potpisali su izjavu kojom pozivaju na trenutni prekid vatre u Gazi, upozoravajući na strašne posledice planirane izraelske operacije u Rafi.

Oglasio se i Unicef koji je ukazao da u Rafi vlada glad, da njeni stanovnici imaju jedan, a neki nijedan obrok dnevno. Nedostaje i pijaća voda, upozoravaju iz Unicefa.

Izraelske snage ponovo su ušle u medicinski kompleks Naser u Kan Junisu, nakon što su se prethodno povukle iz te najveće funkcionalne bolnice u Pojasu Gaze i opkolile je, saopštilo je Ministarstvo zdravlja palestinske enklave.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je 50 pacijenata evakuisano iz te bolnice, a još 140 se nalazi unutra, dok su neki ubijeni tokom pokušaja bekstva.

Izrael tvrdi da se borci Hamasa kriju u bolnicama, što ta grupa poriče i tvrdi da ovakvi navodi služe kao izgovor da se u Pojasu Gaze uništi zdravstveni sistem.

Tokom jučerašnjeg dana došlo je do pucnjave na kontrolnom punktu između Jerusalima i Mal Adumima na Zapadnoj obali. Poginula je jedna osoba, a 11 je povređeno. Hamas je saopštio da napad na auto-putu na periferiji Jerusalima predstavlja „prirodni odgovor na izraelske masakre“ u Pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali. 

Ministarsvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je najmanje 29.410 Palestinaca  ubijeno, a 69.465 je ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra.

Došlo je i do nove razmene vatre Izraela i Hezbolaha, koji ističe da je „odgovarajućim oružjem“ pogodio zgrade u kojima su se okupile izraelske trupe u Metuli i Manari, dva grada na istočnoj strani libansko-izraelske granice.

U međuvremenu, Huti su zabranili izraelskim, američkim i britanskim brodovima ulazak u Crveno more.

(RTS)