SAD traži od Izraela i Egipta otvaranje graničnog prelaza kod Rafe; Hamas: Pregovaraćemo samo ako Izrael obustavi sve operacije

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je „islamski svet“ da reaguje nakon najnovijih smrtonosnih izraelskih udara u Gazi.

„UN ne mogu zaštititi ni svoje osoblje. Duh Ujedinjenih nacija je mrtav u Gazi. Izrael nije samo pretnja Gazi, već celom čovečanstvu“, rekao je Erdogan poslanicima iz svoje stranke AKP.

Izraelska vojska kaže da operativno kontroliše Filadelfijski koridor, tampon-zone duž granice sa Egiptom, i tvrdi da je Hamas koristio taj koridor za dopremanje oružja u Pojas Gaze.

Alžir u predloženoj rezoluciji predatoj Savetu bezbednosti UN zahteva hitan prekid vatre u Gazi i traži od Izraela da odmah zaustavi vojnu ofanzivu na grad Rafu na jugu palestinske enklave.

Takođe poziva na momentalno oslobađanje svih talaca sa juga Izraela 7. oktobra.

Bivši šef Mosada, izraelske obaveštajne agencije, navodno je pretio glavnoj tužilji Međunarodnog krivičnog suda u nizu tajnih sastanaka, na kojima je pokušao da izvrši pritisak na nju da odustane od istrage o ratnim zločinima, otkriva britanski Gardijan.

(RTS)