SAD šalju vojnu i finansijsku podršku Izraelu, humanitarna pomoć Gazi; Kina osuđuje američki veto za Palestinu

Dok traju diplomatski napori da se smanje tenzije na Bliskom istoku, sukobi u regionu su  intenzivniji i pred rizikom da izmaknu kontroli.

U subotu, dan posle navodnog izraelskog udara na iranski Isfahan, u seriji eksplozija u blizini Bagdada raznet je štab iračkog Narodnog fronta za mobilizaciju (PMF) koji kontrolišu pripadnici proiranskih milicija. 

Poginuo je jedan, a ranjeno osmoro boraca PMF-a, za šta je iračka milicija optužila SAD, koje su, kao i Izrael, odgovorile da nisu umešane u akciju. 

Izraelska vojska (IDF) je u raciji kod izbegličkog kampa Nur Šams na Zapadnoj obali ubila 10 boraca Islamske države i uhapsila osam osoba za kojima je prethodno tragala.

Sa druge strane, palestinske zdravstvene organizacije potvrdile su da je među devetoro poginulih u nedavnom udaru IDF na Rafu šestoro dece.

Daleko od borbi, Predstavnički dom SAD izglasao je predlog o 17,2 milijardi dolara finansijske i vojne pomoći Izraelu i 9,2 milijardi namenjenih stanovništvu Pojasa Gaze.

Na američku blokadu punopravnog članstva Palestine u Ujedinjenim nacijama (UN) reagovali su Kina, smatrajući da je propuštena šansa da se ispravi nepravda, i predsednik Palestinske samouprave (PA) Mahmud Abas, tvrdeći da je veto „sramna pravna agresija“.

(RTS)