SAD: Otac tinejdžera osuđenog za masovno ubistvo proglašen krivim

Time je i otac tinejdžera, nakon majke Dženifer Krambli, osuđen po optužnici u kojoj se navodi da nije oružje držao na osiguranom mestu i nije reagovao na znake mentalnih poteškoća svoga sina, objavio je Glas Amerike. 

Itan Krambli, koji je imao 15 godina kada je 30. novembra 2021. godine otvorio vatru iz poluatomatskog pištolja, ubio je četiri učenika, a još dvoje ranio, kao i jednog nastavnika.

Tužioci su se, tokom procesa protiv oca, usredsredili na za njih dve ključne stvari: roditeljsku reakciju na uznemirujući crtež koji je Itan Krambli nacrtao na zadatku iz matemtike, kao i činjenicu da je tinejžer imao pristup pištolju Sig Sauer kalibra 9 mm koji je otac kupio četiri dana pre ubistava.

Itan Krambli napisao je na listu zadatka iz matematike, uz crtež pištolja i ranjenog čoveka: „Misli neće da se zaustave. Pomozite mi. Moj život je beskoristan“.

Njegovi roditelji, koji su pozvani na razgovor kod školskog savetnika povodom crteža i zapisa, nisu ga nakon toga odveli kući iz škole.

Školski savetnik Šon Hopkins savetovao je roditelje da u naredna dva dana potraže pomoć za dečaka jer je smatrao da on ima samoubilačke namere.

Itan je rekao savetniku da je je tužan zbog bakine smrti, kao i zbog toga što je uginuo kućni ljubimac, ali i zbog toga što mu se odselio prijatelj.

Rekao je da je crtež skica video igrice i da ne planira da počini nasilje.

Prema sudskim zapisima, nijedan od roditelja zvaničnicima škole nije pomenuo nedavno kupljeno oružje.

Džejms i Dženifer Krambli prvi su roditelji u Sjedinjenim Državama osuđeni zbog oružanog nasilja u školi – iako nisu povukli obarač.

Sudilo im se u odvojenim postupcima. Dženifer je u februaru osuđena za ubistvo iz nehata.

Itan, sada sedamnaestogodišnjak, služi doživotnu robiju zbog ubistva i terorizma, bez prava na pomilovanje.

(RTS)