SAD izvele novi napad na Hute, uništile krstareću raketu; Gaza: Od 7. oktobra ubijeno 4.800 učenika

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je da neće okončati rat u Pojasu Gaze dok ne uništi Hamas i oslobodi sve taoce.

Za to vreme izraelska vojska ne prestaje sa operacijama u svim delovima Gaze, deluje sa kopna, mora i iz vazduha, a glavne operacije su sada na jugu Gaze u Kan Junisu, gde su, kako kažu, pokrenuli operaciju protiv Hamasa.

Tvrde da se u kvartu El Amal nalazi glavno uporište Hamasa, kao i da su ubijeni „brojni operativci“ te palestinske organizacije.

Palestinski zvaničnici, sa druge strane, tvrde da Izraelske oružane snage (IDF) u Kan Junisu gađa civilne objekte, te da je najmanje dvoje dece ubijeno u izraelskom napadu na vrtić u Rafi, na jugu Gaze.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 27.000, saopštilo je Ministarstvo zdravlja iz Gaze.

Kako navode, od 7. oktobra u izraelskim napadima ubijeno je 27.365 Palestinaca, među kojima je 4.800 učenika. Osim toga, ubijeno je 240 profesora i nastavnika.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze, ranjeno je 66.630 Palestinaca.

Oglasio se i generalni komesar Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRVA) Filipe Lazarini i rekao da Izrael nije dostavio dokaze o optužbama protiv radnika te agencije.

Došlo je i do razmene vatre Izraela i Hezbolaha. Izraelska vojska saopštila je da su njeni borbeni avioni napali infrastrukturu Hezbolaha u južnom Libanu, kao odgovor na raketnu vatru na severni Izrael.

Oglasili su se i Huti, koji su poručili da će odgovoriti na američke i britanske vazdušne napade na njihove položaje u Jemenu.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken započeo je novu petodnevnu turneju po Bliskom istoku tokom koje će pokušati da podstakne pregovore o oslobađanju talaca, osigura veću bezbednost za trgovačke brodove u Crvenom moru i da razgovara o daljoj distribuciji humanitarne pomoći za Pojas Gaze.

(RTS)


Ostavite komentar