SAD helikopterima evakuišu građane sa Haitija

Sjedinjene Države evakuišu helikopterima svoje građane sa Haitija, usred novih oružanih sukoba u prestonici karipske zemlje kojom dominiraju bande. Pljačke i sukobi proširili su se na neke od najbogatijih delova grada.

Portparol Stejt departmenta Vedant Patel rekao je da su avioni spremni da počnu da prevoze evakuisane iz Port-o-Prensa u Dominikansku Republiku, koja deli ostrvo Hispanjolu sa Haitijem.

„Nasilje na terenu u Port-o-Prensu je bilo strašno i sigurnosna situacija je svakako visoko rizična, ali ne bismo sproveli takvu operaciju da ne smatramo da je sigurno da to uradimo i da nismo imali stručnu pomoć“, rekao je Patel.

On je situaciju u glavnom gradu Haitija, gde su teško naoružani pripadnici bandi pokrenuli pobunu protiv vlade 29. februara, opisao kao veoma rizičnu.

Skoro 1.600 američkih građana na Haitiju obratilo se vladi u vezi sa krizom, tražeći ili evakuaciju ili savet kako da ostanu bezbedni, dodao je Patel.

Kako su te evakuacije počele, novinari i svedoci su izvestili o obnovljenim borbama u glavnom gradu Haitija, koje je šefica Unicefa, Ketrin Rasel, uporedila sa „scenom iz Pobesnelog Maksa“.

Kako su borbe nastavljene, nastavljeni su intenzivni pregovori sa ciljem da se uspostavi prelazno veće koje će imati zadatak da izabere privremeno rukovodstvo koje će Haiti voditi ka novim izborima.

Haitiju nedostaje predsednik otkako je Jovenel Moise, koji je preuzeo vlast 2017. godine, ubijen 2021. godine.

Nepopularni premijer i vršilac dužnosti predsednika, Arijel Anri podneo je ostavku i obećao, pod pritiskom SAD i Kariba, da će se odreći vlasti nakon formiranja sedmočlanog saveta.

(RTS)


Ostavite komentar