Sa seksualnim prestupnikom Džefrijem Epstinom sastajali su se direktor CIA, Obamina savetnica, Noam Čomski…

Među imenima ljudi sa kojima se registrovani pedofil Džefri Epstin sastajao pominju se direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns, čuveni intelektualac Noam Čomski, bivša savetnica Baraka Obame Ketrin Rumler, ali i Arijana de Rotšild.

Aktuelni direktor CIA, koji je tada bio zamenik državnog sekretara, sa seksualnim prestupnikom se sastao tri puta 2014. godine. Njih dvojica su se prvo srela u Vašingtonu, a zatim je Berns posetio Epstinovu kuću na Menhetnu.

Portparolka CIA Tami Kuperman kaže da se Berns sastao sa Epstinom u trenutku kada se spremao da napusti državnu službu, kao i da nije znao ništa o milijarderu. Tvrdi da je Epstin Bernsu predstavljen samo kao stručnjak za sektor finansijskih usluga.

Američki linvgista i višedecenijski kritičar američke spoljne politike Noam Čomski takođe je imao zakazanu večeru u Epstinovoj kući 2015. godine. Čomski je za Volstrit džornal izjavio da je sa Epstinom razgovarao o političkim i akademskim temama. „Poznavao sam ga i povremeno smo se sretali“, rekao je Čomski.

Arijana de Rotšild, direktorka švajcarske banke „Edmond de Rotšild“, imala je veliki broj sastanaka sa Epstinom, koji je od nje tražio pomoć prilikom zapošljavanja ljudi.

U septembru 2013. godine Epstin je u mejlu zamolio De Rotšild da mu pomogne oko pronalaženja novog asistenta – „ženskog, organizovanog i koji govori više jezika“. „Raspitaću se“, odgovorila je De Rotšild Epstinu.

Obamina savetnica imala desetine sastanaka sa Epstinom

Sa Epstinom je desetine sastanaka imala i Ketrin Rumler, savetnica u Beloj kući u administraciji predsednika Baraka Obame. Ona se sa Epstinom sastajala nakon službe u Beloj kući i pre nego što je postala glavni advokat u „Goldman Saks“ grupi 2020. godine.

Kako je navedeno u otkrivenim dokumentima, bilo je planirano da Rumler zajedno sa Epstinom poseti Pariz 2015. i njegovo privatno ostrvo na Karibima 2017. godine. Njen portparol je rekao da Rumler nije putovala sa Epstinom, već da ju je on upoznao sa potencijalnim klijentima, među kojima je suosnivač „Majkrosofta“ Bil Gejts.

„Žalim što sam ikada upoznala Džefrija Epstina“, izjavila je Rumler.

U dokumentima se spominje i Leon Botstejn, predsednik „Bard koledža“, koji je Epstina pozvao u kampus gde je milijarder doveo, kako je navedeno, grupu mladih gošći.

Botstejn je za Volstrit džornal rekao da se sastao sa Epstinom kako bi od njega dobio donaciju za koledž.

Dokumenta ne otkrivaju svrhu većine sastanaka

Nijedno od navedenih imena ne pojavljuje se u već objavljenoj Epstinovoj „crnoj knjizi“ kontakata ili javnim evidencijama o letovima njegovog privatnog aviona, piše Volstrit džornal.

List navodi da je Epstin sa svakim od njih dogovorio više sastanaka nakon što je odslužio zatvorsku kaznu 2008. godine i nakon što je registrovan kao seksualni prestupnik.

Dokumenta, međutim, ne otkrivaju svrhu većine sastanaka, a Volstrit džornal nije mogao da proveri da li je svaki zakazani sastanak na kraju i održan.

Većina sagovornika je za američki list rekla da su se sa Epstinom sastajali zbog njegovog bogatstva i veza, dok ih nekoliko smatra da je odslužio svoju kaznu i da je nakon toga rehabilitovan.

Džefri Epstin je, pod sumnjivim okolnstima, preminuo 2019. godine u zatvorskoj ćeliji na Menhetnu dok je čekao suđenje za optužbe da je u periodu od 2002. do 2005. godine u svoje vile na Floridi i Menhetnu dovodio desetine maloletnica i plaćao im hiljade dolara za seksualne usluge. Neke od njih imale su samo 14 godina.

Da bi izbegao federalnu optužnicu, 2008. godine je priznao krivicu na državnom nivou u Floridi, gde je optužen za podvođenje i korišćenje seksualnih usluga osobe mlađe od 18 godina.

(RTS)


Ostavite komentar