Rusija oplakuje više od 90 ubijenih u terorističkom napadu u Moskvi; FSB: Privedeno 11 osoba, uključujući četvoricu terorista

Najmanje 60 osoba je ubijeno, a više od 100 je ranjeno u terorističkom napadu  na koncertnu salu u tržnom centru u predgrađu Moskve u petak uveče.

Prema do sada dostupnim informacijama grupa od najmanje četiri napadača pucala je na posetioce koncerta.

Tokom napada najverovatnije su koristili i eksplozivne naprave koje su zapalile tržni centar. Gašenje vatre trajalo je do ranih jutarnjih sati. Načelnik Moskovske oblasti Andrej Vorobjov rekao je da je požar najvećim delom eliminisan. Saopštio je da se krov nad salom u „Krokus sitiju“ urušio i da se nastavlja sa uklanjanjem ruševina.

Zapadni mediji kao moguće izvršioce imenuju jednu od frakcija Islamske države, ali to još nije potvrđeno. Istražni komitet naveo je da je i dalje „rano reći šta se dogodilo sa napadačima“. Za sada se veruje da su uspeli da pobegnu iz tržnog centra posle napada i da se za njima traga. Njihov identitet do sada nije potvrđen.

Policija do detalja pretražuje celu oblast, a ljudima koji su se zatekli na mestu napada lekari i psiholozi pružali su pomoć na licu mesta, javlja reporter RTS-a koji se nalazi u Moskvi.

Za sada nema informacija da među stradalima u terorističkom napadu u tržnom centru u Moskvi ima srpskih državljana, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.

Iz Kremlja je saopšteno da su se šef FSB-a i drugih ruskih bezbednosnih organizacija sastali sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom

Predsednik Putin zahvalio se lekarima koji su zbrinuli povređene, a ranjenima u napadu poželeo je brz oporavak, rekla je zamenica premijera Tatjana Golikova, prenosi Rojters pozivajući se na ruske novinske agencije.

Širom Moskve vide se bilbordi na kojima piše „Skorbim“ (Oplakujemo). Svi javni događaji u Rusiji su otkazani.

Brojni državnici osudili su napad i izrazili duboko žaljenje zbog stradanja civila, među njima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Patrijarh srpski Porfirije.

Predsednik Srbije je povodom terorističkog napada u Moskvi zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost za subotu u 9 časova. Istakao je da će taj tragičan događaj imati nesagledive posledice.

(RTS)


Ostavite komentar