Rupert Merdok odlazi u penziju

Merdoka će na mestu predsednika obe kompanije zameniti njegov sin Laklan Merdok, za kojeg Rupert kaže da je „strastven i principijelan vođa“.

„Ceo profesionalni život bio sam svakodnevno angažovan na vestima i idejama i to se neće promeniti, ali je pravo vreme za mene da preuzmem drugačije uloge, znajući da imamo zaista talentovane timove“, naveo je Merdok u dopisu zaposlenima.

Da Merdok ide u penziju objavio je jutros i Foks njuz, a voditelj Bil Hemer pohvalio je u programu uživo svog šefa.

„Rupert Merdok je stvorio sve ovo i još mnogo toga širom Amerike i sveta. Njegovo životno delo ostavilo je neizbrisiv trag u globalnom medijskom pejzažu. Njegov doprinos je nemerljiv i izvanredan i zahvaljujemo mu se što nam je dozvolio da budemo deo svega toga“, rekao je Hemer u programu.

„Bez njega ne bismo bili ovde“, dodala je voditeljka Foksa Dana Perino.

Rupert Merdok (92) počeo je medijima da se bavi 1950-ih malim australijskim lancem novina.

Postao je jedan od najvažnijih ljudi u Holivudu kada je 1985. od naftaša Marvina Dejvisa kupio Tventi senčuri foks (20th Century Fox) za 600 miliona dolara. 

Godinu dana kasnije ušao je i u televizijski posao kupovinom nekoliko američkih TV stanica i stvorio „Foks broudkasting“ mrežu.

Fok njuz je pokrenut 1996. kao konkurent Si-En-En-u i ubrzo je postao kablovski informativni kanal broj jedan u Americi.

(RTS)


Ostavite komentar