Rukovanje razdora, iranski dizač tegova dobio doživotnu zabranu nakon pozdrava sa Izraelcem

Šampion u dizanju tegova Mostafa Rajae snimljen je kako se rukuje i pozira sa Izraelcem Maksimom Svirskim na Svetskom masters prvenstvu u dizanju tegova u Poljskoj ove nedelje, prikazano je u video snimku koji je u sredu objavila iranska državna novinska agencija IRNA.

Rajae, koji je osvojio srebrnu medalju na takmičenju, dobio je doživotnu zabranu učešća zbog postupaka koje je šef iranske federacije za dizanje tegova opisao kao „neprihvatljive i neoprostive“.

Šef štaba Hamid Salehinija takođe je smenjen sa funkcije, preneo je državni list Tasnim.

U postu na Instagramu nakon događaja, Rajae se zahvalio „svima koji su mi pomogli na putu [za drugo mesto]“, ali nije komentarisao ni rukovanje ni zabranu.

Kako prenosi Si-En-En, Iran ne priznaje Izrael kao državu i redovno daje neprijateljske izjave, dok je iranskim sportistima vlada odavno zabranila da se takmiče protiv Izraelaca.

Međunarodna džudo federacija suspendovala je Iran 2021. iz takmičenja na četiri godine nakon što je otkriveno da je iranskom džudisti Saeidu Mollaeiju naređeno da se povuče sa Svetskog prvenstva u džudou 2019. kako bi izbegao suočavanje sa protivnikom Izraelom.

Molaeji, branilac titule do 81 kilogram, bio je na putu da se u finalu sastane sa Izraelcem Sagijem Mukijem, ali je tvrdio da je dobio instrukcije da se povuče uoči meča trećeg kola i ponovo pre polufinala, u kojem je izgubio od Matije Kase iz Belgije, navodi Si-En-En.

Nakon toga, Molaeji je otputovao u Nemačku da traži azil.

Osim toga, Međunarodna šahovska federacija (FIDE) rekla je Iranskoj šahovskoj federaciji 2020. da iznese stav o takmičenju protiv izraelskih sportista, nakon ponovljenih slučajeva u kojima su iranski sportisti „odbili da učestvuju u igrama sa izraelskim državljanima“.

„U nekim slučajevima su čak dobijani komentari da su takve igre namerno ignorisane iz političkih i ideoloških razloga“, navodi se u pismu FIDE.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike