Rat u Izraelu – na obe strane stotine mrtvih, hiljade ranjenih; među taocima koje drži Hamas civili i vojnici

Stanovnici Pojasa Gaze naveli su da su čuli oružane sukobe kod grada Han Junis, uz ogradu koja razdvaja tu teritoriju od oblasti koja je pod kontrolom Izraela, preneo je Rojters. Izraelska vojska se nije oglašavala.

Hitna pomoć Izraela je saopštila da je u južnom delu zemlje više ekipa upućeno na teren, a građani su upozoreni da ne napuštaju svoje domove.

Rojters prenosi i da su pripadnici palestinskih snaga ušli na teritoriju južnog Izraela.

Premijer Izraela Benjamin Netjanahu sastaće se sa bezbednosnim zvaničnicima, povodom tog incidenta.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant proglasio je vanrednu situaciju na jugu zemlje u krugu od 80 kilometara od Pojasa Gaze.

Hamas preuzeo odgovornost za napad: Lansirano 5.000 raketa

Organizacija Hamas prihvatila je odgovornost za taj napad, kaže njen vojni komandant i poziva oružane formacije u Libanu da se pridruže borbi protiv Izraela.

Muhamed Deif, visoki vojni komandant Hamasa, najavio je početak operacije u prenosu na Hamasovim medijima, pozivajući sve Palestince da se bore, prenosi Rojters.

„Ovo je dan najveće borbe i poslednji dan okupacije“, rekao je Deif i dodao da je lansirano 5.000 raketa.

Vojska Izraela u stanju pripravnosti za rat

Izrelska vojska je proglasila pripravnost za rat i optužila palestinski Hamas, koji ima vlast u Pojasu Gaze, za ovaj napad. Vojska je saopštila da će Hamas „snositi posledice i odgovornost za događaje“.

„Izraelska vojska objavljuje stanje pripravnosti za rat. Došlo je do široko rasprostranjene raketne vatre na izraelsku teritoriju iz Gaze, a teroristi su se infiltrirali na teritoriju Izraela kroz različite ulazne tačke. Stanovnici na jugu i u centru zemlje moraju biti u neposrednoj blizini zaštićenih područja, kao i onih na periferiji Gaze i treba da ostane u bezbednom prostoru“, navodi se u saopštenju vojske.

(RTS)


Ostavite komentar