„Rasklimatani“ nosač aviona “Ronald Regan” demonstrira silu u Južnoj Koreji

Američki nosač aviona „Ronald Regan“ nalazi se u petodnevnoj poseti Južnoj Koreji, što predstavlja demonstraciju sile usmerenu na njenog severnog suseda.

Brod na nuklearni pogon, koji istiskuje preko 100.000 tona vode i nosi 90 letelica, pristao je u južnokorejsku luku Busan 12 oktobra, nakon što je u vodama u blizini ostrva Đeđu obavio dvodnevne vežbe sa južnokorejskim i japanskim snagama.

Njegov boravak u Busanu predstavlja realizaciju jedne od komponenti strategije povećanog prisustva američkih vazduhoplovnih i pomorskih snaga (pogledajte tekst Nova severnokorejska interkontinentalna raketa „Hvasong 18“ nerešiva enigma za Vašington), koju su SAD i Republika Koreja definitivno dogovorili u aprilu ove godine tokom posete predsednika Jun Suk Jola Vašingtonu (podsećamo na tekst Američke nuklearne bombe ponovo u Južnoj Koreji).

Ranjeni Roni

Ta demonstracije sile, kao ni atraktivna medijska prezentacija u Južnoj Koreji, gde je objavljena fotografija američkih vojnika kako igraju košarku ispred borbenih aviona u utrobi nosača, međutim, ovog puta možda nije baš ubedljiva, jer je, prema pisanju japanskog dopisnika portala Diplomat, koji se specijalizuje za vojnopolitička pitanja na azijskom kontinentu, „Ronald Regan“ krajem septembra zbog kvarova u više navrata odlagao isplovljavanje iz svoje domicilne luke – japanskog obalskog grada Jokosuke, koji se nalazi nedaleko od Jokohame i prestonice Tokija.

Naime, „Roni“, kako je od milošte poznato divovsko plovilo sa 2.953 mornara i pilota, čak sedam puta zaredom je pomerao izlazak na more, navodno zbog kvara na cevima koje posadi obezbeđuju pijaću vodu.

Uprkos takvom pisanju medijskih glasila, odbijanje američke mornarice da otkrije razlog kašnjenja u isplovljavanju nosača, izazvalo je određenu zabrinutost u lokalnoj zajednici.

Listovi prefekture Kanagava, u kojoj se nalazi Jokosuka, zato su uzeli na sebe da umire stanovništvo.

Oni su preneli da stanovnici tog lučkog grada na ulazu u Tokijski zaliv, u kojem se pored američke 7. flote, stacionira i veliki broj plovila japanske mornarice, mogu da odahnu, jer su merni uređaji u luci pokazivali da je nivo radijacije normalan, što znači da nosač na nuklearni pogon sigurno nije imao (veći) problem sa reaktorom.

Brod, koji obično na moru provodi po šest meseci patrolirajući zapadnim Pacifikom, je konačno isplovio iz Jokosuke 29. septembra iz osmog pokušaja. 

Stacioniranje „Ronalda Regana“, nosača klase „Nimic“ koji je u službu ušao pre tačno 20 godina, u Japanu počelo je 2015. godine, kada je zamenio prethodnika, nosač „Džordž Vašington“.

(RTS)


Ostavite komentar