Raskid s kolonijalnom prošlošću Indije: premijer Modi svečano otvorio novi parlament

Rekonstrukcija centralnog Nju Delhija i svečano otvaranje indijskog parlamenta pre svega predstavljaju povratak indijskoj kulturi, tradiciji i simbolima. Ali, kako prenosi Rojters, dolaze godinu dana pre parlamentarnih izbora na kojima će Modijeva vladajuća partija Baratija Džanata (BDžP) tražiti još jedan, treći mandat na krilima svoje jake hinduističke i nacionalističke politike i dostignuća u poslednjoj deceniji.

Narendra Modi je od ranog jutra, pre nego što je zapalio tradicionalnu lampu u parlamentu, bio na čelu tradicionalnih molitava ispred novog kompleksa, kojima su prisustvovali ministri iz vlade.

Bojkot opozicije

Svečanost je bojkotovalo 20 opozicionih partija, koje tvrde da je Modi prekršio protokol o otvaranju novog kompleksa kako bi privukao svu pažnju i da je parlament trebalo da otvori predsednik zemlje.

„Otvaranje nove zgrade parlamenta bez opozicije znači da u zemlji nema demokratije. To je nedovršen događaj“, rekao je opozicioni lider Suprija Sule.

Modijeva vlada je odbacila tvrdnje opozicije. Nedvosmisleno poručuju da to nije istina, da nisu prekršili nijedan protokol i da premijer poštuje ustavnog poglavara zemlje.

Kolonijalno nasleđe ubuduće muzejska postavka

Novi parlamentarni kompleks je središnji deo projekta vrednog 2,4 milijarde dolara. Cilj rekonstrukcije Nju Delhija u duhu indijske tradicije i kulture jeste da se umanji na neki način i poništi značaj kolonijalnih zgrada u srcu glavnog grada Indije i otvori put za nove zgrade sa izrazitim indijskim identitetom. Zato je vlast želela da počne od parlamenta.

„Naš novi parlament je zaista svetionik demokratije. On odražava bogato nasleđe zemlje i ambicije za budućnost“, napisao je Modi na Tviteru.

Kompleks trouglastog oblika stoji tačno naspram stare, zaštićene zgrade, koju su izgradili britanski arhitekti Edvin Lutiens i Herbert Bejker1927. godine, 20 godina pre nego što je Indija postala nezavisna.

Stara zgrada će sada biti pretvorena u muzej. Pored nove tehnologije, novi parlament ima ukupno 1.272 mesta, skoro 500 više nego u staroj zgradi.

(RTS)