Putin u intervjuu Takeru Karlsonu: SAD je bombardovanjem SR Jugoslavije pustio ”duha iz lampe”

”Odgovoreno je da su Povelja UN i međunarodno pravo zastareli i da sve mora biti promenjeno, jer je izmenjen balans snaga”, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.  

Putin je rekao da su tadašnjeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina ”razvlačili kroz blato, optuživali da je alkoholičar i da ništa ne razume, iako je, uverevam vas, sve dobro razumeo”, rekao je Putin.

Kada sam 2000. godine postao predsednik, pomislio sam – ”dobro, jugoslovensko pitanje je završeno, ali mogli bi da obnovimo odnose i otvorimo vrata kroz koje je Rusija pokušavala da uđe”.

Ruski predsednik je rekao i da je tadašnjem šefu Bele kuće Bilu Klintonu rekao da li misli da bi Rusija, ukoliko bude zamoljena, mogla da postane članica NATO.

Klinton mu je, kako tvrdi, odgovorio da to nije moguće.

”Ne znači ne. Shvatili smo da nismo dobrodošli i reklo, dobro hajde da gradimo odnose na drugačiji način tražeći zajedničke interese na nekoj drugoj strani”, rekao je Putin.

Ruski predsednik je kao primer takve potrage za zajedničkim interesima naveo događaje na Bliskom istoku i u Iraku, gde su odnosi građeni na veoma pažljiv i obziran način.

Istovremeno, rekao je Putin, neprestano sam postavljao pitanje zbog čega Sjedinjene Države podržavaju separatiste na Kavkazu.

Ruski predsednik je odgvorio da je od američkog kolege dobio odgovor da će ”prebiti odgovorne”, ali da se na koncu, nipta dramatično nije promenilo.

Uskoro opširnije…

(RTS)


Ostavite komentar