Putin: Ako bi bila ugrožena, Rusija bi koristila sve dostupne metode odbrane

Ruski predsednik Vladimir Putin, upitan o rizicima nuklearnog rata zbog Ukrajine, upozorio je danas Zapad da bi Rusija mogla koristiti sve dostupne metode kako bi se odbranila ukoliko joj se ugrozi suverenitet ili teritorijalni integritet.

Putin je rekao da je Zapad više puta optuživao Rusiju za nuklearno ratno podstrekivanje, ali je rekao da je to pogrešno podsetivši da su Sjedinjene Američke Države koristile nuklearno oružje protiv Japana u Drugom svetskom ratu, prenosi RIA.

Obraćajući se urednicima međunarodnih novinskih agencija u Sankt Peterburgu, Putin je rekao da ruska nuklearna doktrina dozvoljava upotrebu takvog oružja kao odgovor na brojne pretnje.

„Iz nekih razloga, Zapad veruje da Rusija to nikada neće upotrebiti. Imamo našu nuklearnu doktrinu i pogledajte šta ona kaže. Ako nečije akcije ugroze naš suverenitet i teritorijalni integritet, smatramo mogućim da koristimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju. Ovo ne bi trebalo uzimati olako i površno“, rekao je Putin.

Asimetričan odgovor na naoružavanje Ukrajine

Odgovor na isporuke Ukrajini dalekometnog naoružanja može biti asimetričan, o tome ćemo razmisliti, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin, prenosi RT.

„Razmišljamo o tome da, ako neko misli da je moguće da se isporučuje takvo oružje u ratnu zonu za napade na našu teritoriju i da nam stvara probleme, zašto onda mi nemamo pravo da svoje oružje iste klase isporučimo u one regione sveta, gde će se izvoditi napadi na ključne objekte onih zemalja koje to rade protiv Rusije“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je rekao da Rusija nema nikakvu želju da napadne NATO.

„Nemamo želju da napadnemo NATO – zar mislite da smo ludi, ili tako nešto“, upitao je Putin.

(RTS)