Pukla brana na Uralu, 2.000 ljudi evakuisano iz Orska

Vlada Orenburške oblasti saopštila je da je oko 2.000 stanovnika evakuisano je iz poplavljenog područja Orska, prenosi Interfaks.

Gradonačelnik Orenburga Sergej Salmin zatražio je da se stanovnici poplavljenih područja tog grada evakuišu i naveo da će oni koji odbiju da dobrovoljno napuste opasnu zonu biti prinudno evakuisani uz učešće policije.

Salmin se preko Telegrama obratio stanovnicima okruga Forštat, kao i brojnih sela. Prema njegovim rečima, nivo vode na Uralu iznosi 855 centimetara, i još će rasti.

Navodi se da je poplavljeno 1.659 stambenih objekata i 5.062 kućne parcele.

Stručnjaci kažu da vrhunac poplava još nije prošao, a u celoj Orenburškoj oblasti na snazi je vanredno stanje.

Poplavljeno pola Starog grada

Gradonačelnik Orska Vasilij Kozupica rekao je da je jedna pukotina sanirana i da je trenutno nešto bolja situacija.

„Tamo je trenutno u toku odvodnjavanje i jačanje brane. Ali ovde, konkretno u Starom gradu, teško je predvideti razvoj situacije“, rekao je Kozupica, prenosi Izvestija.

Međutim, kako je naveo, pola Starog grada je poplavljeno i situacija je teška.

Kozupica je dodao da vode neće nestati dva do tri dana, već će ostati nedelju i po do dve, a moguće i duže. Zbog toga će nadležni organi morati da rasporede centre za dugoročni smeštaj, jer evakuisani mogu da ostanu u privremenom smeštaju najviše tri dana.

Do probijanja brane u Orsku je došlo zbog neblagovremnih mera za njeno održavanje, saopštilo je regionalno tužilaštvo i zatražilo pokretanje postupka protiv odgovornih.

Orsk je grad u Orenburškoj oblasti sa populacijom od oko 200.000 ljudi. Nalazi se oko 300 kilometara istočno od Orenburga, blizu granice sa Kazahstanom. Kroz grad protiču reka Ural i reka Or koja se u nju uliva.

Mikrookrug Stari grad nalazi se u Sovjetskom okrugu u Orsku, na levoj obali reke Ural, istočno od ušća reke Or.

(RTS)