Prvi turski borbeni avion uspešno završio početni let

Turska kompanija TUSAS potpisala je ugovor sa britanskom firmom „BAE Systems“ vredan 125 miliona dolara 2017. godine radi razvijanja tipa borbenog aviona sledeće generacije.

TUSAS je objavio video na kojem se vidi kako borbeni avion poleće, a zatim vraća u vazdušnu bazu na severu Ankare.

„Uz KAAN, naša zemlja neće imati samo borbene avione pete generacije, već i tehnologiju koje malo koja država u svetu ima“, rekao  Haluk Gorgun, šef Direktorata za odbrambenu industriju Turske u objavi na platformi Iks (Tviter).

Turska cilja da koristi motore domaće proizvodnje na ovim borbenim avionima, dodao je Gorgun, sa kojom se očekuje da počne 2028, prenosi Rojters.

Nove borbene avione će za sada pokretati dva motora „Dženeral Motors“ F-110, koji se takođe koriste na mlaznjacima „Lokhid Martin“ F-16 četvrte generacije.

Turska je nedavno obezbedila ugovor o nabavci 40 lovaca F-16 i 79 kompleta za modernizaciju za svoje postojeće avione istog tipa iz SAD, nakon što se taj proces odlagao neko vreme.

SAD su uvele sankcije turskoj odbrambenoj industriji u decembru 2020. zbog kupovine ruskog protivraketnog odbrambenog sistema S-400 i izbacio Ankaru iz programa borbenih aviona F-35.

Ankara je takođe zainteresovana za kupovinu 40 mlaznjaka „jurofajter tajfun“, koje proizvodi konzorcijum Nemačke, Britanije, Italije i Španije.

(RTS)