Prvi put drugi krug predsedničkih izbora u Turskoj – izbeglice i besplatan fudbal na TV

U samoj završnici kampanje uoči drugog kruga predsedničkih izbora u Turskoj suprotstavljeni kandidati – aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan i opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu – obratili su se iz Istanbula.

Erdogan poručuje: „Dajete mi poverenje već 21 godinu, ja sutra dajem poverenje Turskoj“.

Antimigraciona politika u fokusu kampanje, a u završnici spoljna politika Turske, NATO članice, koja balansira između Istoka i Zapada.

„Kemal sve radi po nalogu Amerike, po Bajdenovim instrukcijama. Bajden mu je rekao da mora da sruši Erdogana, to znam. Sutra će glasačke kutije da daju odgovor i Bajdenu. Mi ćemo im pomutiti planove da nas otvore LGBT idejama. Kao što zaustavljamo trgovce drogom, bande, Kurdske i Fetulahove terorističke organizacije, takođe nam je dužnost da Tursku zaštitimo od LGBT-a“, poručio je Redžep Tajip Erdogan.

S druge strane, Kemal Kiličdaroglu nastavlja da daje obećanja poljoprivrednicima i radnicima, čak i gledaocima Turske radio-televizije i onima koji prate fudbalske kanale, kaže da, ako pobedi, ubuduće će ih pratiti besplatno.

„Erdogane, nisi zaštitio granice zemlje, ni svoju čast. Namerno si nam doveo više od 10 miliona izbeglica. A kao da ti to nije bilo dovoljno, prodavao si im državljanstva Turske da bi dobio njihove glasove. Tako si naše građane učinio izbeglicama. Najavljujem da ću sve izbeglice pustiti kućama čim dođem na vlast“, istakao je Kemal Kiličdaroglu.

RTS u najvećim uporištima oba kandidata u Ankari

Ekipa RTS-a je bila u delovima Ankare, koji su uporišta i jednog i drugog kandidata.

Borba za svaki glas bez rukavica pred dan odluke ko će u narednih pet godina voditi Tursku. Na pola sata vožnje od centra Ankare, malo je neodlučnih. Većina glas tradicionalno daje predsedniku Erdoganu.

„Ako Erdogan ponovo pobedi, verujem da Turskoj može biti samo bolje. Moja deca su sada u srednjoj školi, oni imaju mnogo više prilika, nego kada sam ja išla u školu“, navela je jedna stanovnica dela Ankare u kojima mnogi podržavaju aktuelnog predsednika.

Međutim, sami centar glavnog grada, sedište najviših turskih institucija, smatra se uporištem opozicione Republikanske partije. Godine 2019. Ankara je izabrala gradonačelnika iz opozicionih redova. Pre dve nedelje dali su procenat više glasova Kemalu Kiličdarogluu.

Građani smatraju da se, ukoliko se ne promeni vlast, stanje u ekonomije neće popraviti.

„Kada odete u supermarket, morate dobro da razmislite šta ćete kupiti. Čak i ako je mala kupovina morate da računate. Ja sam lekar, moj muž je lekar, ali i dalje moramo da razmišljamo o budžetu“, navela je stanovnica centra prestonice.

Ipak, uprkos ekonomskoj krizi, rezultati prvog kruga su pokazali – presudni su, tumači se, glasovi nacionalista. Zato Erdoganov izazivač pred drugi krug radikalno menja strategiju.

„Nacionalizam je jedan od naših osnovnih principa, nije to zaokret. I sada najviše Kurda glasa za nas, tako da je i to pokazatelj da smo na pravom putu“, rekao je Okan Konuralp, poslanik DžHP iz Ankare.

Ankete pokazuju da Erdogan ostaje favorit, neizvesno kome će se preliti Oganovi glasovi

Predsednik Erdogan ostaje favorit, pokazuju ankete pred drugi krug i rezulati prvog. Prednost od oko pet procenata glasova. Ali i rezultati parlamentarnih izbora. Od 600 mesta u turskom parlamentu, 322 osvojila je koalicija oko Erdoganove AK partije.

„To je velika prednost na koju ukazuje predsednik Erdogan. To je važno zbog stabilnosti u zemlji, ne želimo haos u zemlji. Predsednik Erdogan ne menja politiku, naročito kada je reč o nacionalizmu, to se podrazumeva, da volimo zemlju, mi samo nismo ultranacionalisti i rasisti“, istakao je profesor Jasin Aktaj, bivši poslanik AK partije.

Antimigrantska politika je u žiži kampanje, jer, prema istraživanjima, 85 odsto građana Turske najradije bi ispatilo milione izbeglica u zemlje porekla. Pitanje je kome će se glasovi trećeplasiranog iz prvog kruga Sinana Ogana preliti. Ogan poziva, glasajte za Erdogana. Njegov koalicioni partner Umit Ozdag je za Kiličdaroglua.

„Drugi krug izbora za nas je referendum, a pitanje za birače je da li će izbeglice ostati u Turskoj ili će biti poslate nazad, a ja znam da većina turskih glasača snažno žele da se izbeglice vrate u zemlje porekla i baš zbog toga, znam da će pobediti Kiličdaroglu“, naveo je Umit Ozdag, predsednik Partije pobede.

Obojica kandidata nadaju se glasovima mladih

Analitičari smatraju da bi do milion Oganovih glasača moglo sutra da glasa za Erdogana.

„Možda postoji oko pola miliona do milion glasova koje će Ogan povući ka Erdoganu. Mnogi od glasača koji su glasali za trećeg kandidata su mlađi birači koji nisu bili spremni da daju glasove nijednom od dvojice glavnih kandidata. To su bili glasovi protesta protiv mejinstrim kandidata“, naveo je Batu Džoškun, politički analitičar.

Obojica kandidata nadaju se glasovima mladih. Pet miliona njih za drugu vlast do Erdoganove ne znaju. Nepoznanica je i kakva će biti izlaznost, jer Turska prvi put glasa u drugom krugu predsedničkih izbora. U prvom krugu glasalo je gotovo 89 odsto birača, na birališta nije izašlo oko osam miliona njih.

(RTS)