Prvi dan Svetskog ekonomskog foruma u Davosu – ratovi u Gazi i Ukrajini glavna tema

Klaus Švab je istakao da je naš svet sve više međusobno povezan, ali da je paradoksalno i podeljen više nego ikada pre.

Tehnološke inovacije nude bezgranične mogućnosti, ali i rizike bez presedana koji dovode do neizvesnosti, straha i pesimizma, teraju nas na kratkoročna upravljanja krizom nauštrb dugoročnih strateških i održivih rešenja, a takav pristup podriva i našu veru u budućnost, naglasio je Švab.

Zbog toga nam je neophodna promena paradigme i ponovna izgradnja poverenja u budućnost i svesti da naša današnja dela imaju dalekosežne posledice u svetu sutrašnjice, zaključio je osnivač Svetskog ekonomskog foruma.

Predsednik Svetskog ekonomskog foruma Berge Brende rekao je da je sadašnja situacija u svetu obeležena „kompleksnim geopolitičkim podelama“ i da je neophodno prevazići izazove zajedničkom saradnjom. Predsednica Švajcarske Viola Amherd upozorila je na pretnje po demokratski razvoj društava i političke trendove koje urušavaju poverenje građana i njihovu veru u zajedničku budućnost.

Pet predloga Pekinga za jačanje privredne saradnje

Kineski premijer Li Ćang je tokom današnjeg obraćanja na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu izneo pet predloga za jačanje globalne ekonomske saradnje i istakao da je kineska ekonomija i dalje na putanji stabilnog rasta uprkos svetskim ekonomskim izazovima.

On je, pre svega, pozvao na jačanje koordinacije makroekonomske politike kako bi se izgradila veća sinergija za globalni rast, kao i na jačanje međunarodne industrijske specijalizacije i saradnje da bi globalni industrijski lanci snabdevanja bili „stabilni i neproblematični“.

Treći predlog Li Ćanga predviđa jačanje međunarodne razmene i saradnje u nauci i tehnologiji kako bi se čovečanstvo koristilo tehnološkim napretkom.

Premijer Kine je pozvao i na jačanje saradnje na ekološkim pitanjima kako bi se svet aktivno suočio sa klimatskim promenama širom sveta i istovremeno, kao peti predlog, na proširenje saradnje između globalnog severa i juga da bi se izgradila „univerzalno korisna i inkluzivna svetska ekonomija“.

„Mi širom otvorenih ruku prihvatamo investicije svih zemalja i izbor kineskog tržišta nije rizik, već prilika“, naglasio je Li Ćang i rekao da je kineska privreda stabilna bez obzira na globalne izazove.

Godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma počeo je u ponedeljak u Davosu pod sloganom „Obnova poverenja“ i do 19. januara će ugostiti više od 100 predstavnika država, sve glavne međunarodne organizacije, 1.000 partnera Svetskog ekonomskog foruma, kao i lidere civilnog društva, stručnjake, predstavnike mladih, društvene preduzetnike i novinske agencije.

Na forumu će učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

(RTS)


Ostavite komentar