Prve posledice rezultata izbora za EP – Makron raspustio francusku skupštinu, izbori 30. juna i 7. jula

Francuski predsednik Emanuel Makron kaže je da je raspustio nacionalni parlament i raspisao nove parlamentarne izbore za 30. jun i 7. jul.

Makorn ističe da nakon preliminarnih rezultata izbora za Evropski parlament ne može da se pretvara kako se ništa nije dogodilo, te da ishod evropskih izbora nije dobar za njegovu vladu.

„Porast nacionalista predstavlja opasnost za Francusku i Evropu“, navodi Makron. 

“Odlučio sam da vam vratim izbor za budućnost parlamenta. Odluka je ozbiljna i teška, ali pre svega je čin poverenja“, naglašava francuski predsednik. 

Makron obrazlaže da je na izborima za EP “naučena glavna lekcija“, odnosno da “partije koje brane Evropu“ nisu ostvarile dobre rezultate.

“Ova odluka bolja je od svih aranžmana, svih iznuđenih rešenja. Čuo sam vašu poruku i na nju ću odgovoriti. Znam da mogu da računam na vas. Francuskoj su potrebne jasne većine u harmoniji i spokoju. Biti Francuz znači izabrati da pišete istoriju umesto da samo u njoj učestvujete“, zaključuje Makron.

Marin Le Pen osvojila najviše glasova

Francuska partija krajnje desnice „Nacionalno okupljanje“ Marin Le Pen osvojila je najviše glasova u Francuskoj sa oko 32 odsto, odnosno čak deset više nego 2019. godine.

Politički blok Makrona osvojio je 15 odsto glasova, što je pad u odnosu na 2019. godinu kada je osvojio 22 odsto.

Socijalisti su osvojili oko 14 odsto, u odnosu na šest odsto glasova od pre pet godina. 

Takođe, na evropskom nivou, prvi rezultati novog saziva EP, na osnovu izlaznih anketa, ukazuju da je Evropska narodna partija (EPP) desnog centra osvojila je najviše glasova na izborima za Evropski parlament.

Ipak, desničarske, i krajnje desničarske grupacije, povećale su broj mandata. 

(RTS)