Protivnici britanske krune sve glasniji – nikad manja podrška monarhiji

Prema ispitivanjima javnog mnjenja, 58 odsto Britanaca želi monarhiju, dok je 26 procenata građana ne želi. Republikanska manjina je sve glasnija.

Mogao je da je čuje i sam suveren tokom nedavne posete Jorku i u Liverpulu pre samo dva dana. Kako se krunisanje približava, tako levičarski mediji u Britaniji pojačavaju kampanju protiv monarhije.

Princ Hari u ratu sa medijima

Situaciju dodatno komplikuju loši odnosi u kući Vindzora. Kralj Čarls i prestolonaslednik Vilijam žele dobre odnose sa medijima.

Princ Hari sa druge strane, vodi sa njima pravi rat u kojem je najnovija epizoda njegovo svedočenje pred britanskim sudom protiv tabloida San, koji optužuje za prisluškivanje. Vojvoda od Saseksa optužuje i oca i brata da su se privatno nagodili sa tabloidom.

Doktor Haršam Kumarasingam, profesor političkih nauka Univerziteta u Edinburgu, smatra da su monarsima i njihovim porodicama mediji potrebni koliko i oni medijima.

„Uspostavljanje ravnoteže je izazov za obe strane medalje publiciteta“, ističe on.

Kući Vindzora svakodnevnog publiciteta ne manjka. Prednjače pozitivne priče. No, kralj Čarls je iskusio mnogo veće medijske napade tokom braka sa princezom Dajanom i posle njene pogibije kada je opstanak monarhije zaista bio u krizi.

„Monarhija opstaje u opasnom procepu. Može da bude jednako centar našeg obožavanja, ali i kritika“, naglašava profesor Kumarasingam.

Vindzori i robovlasništvo

Kuća Vindzora uvučena je i u debatu o potencijalnim obeštećenjima za robovlasništvo. 

Gardijan, koji prednjači u toj kampanji, tvrdi da je suveren direktan potomak robovlasnika. Sam kralj podržava dodatna istorijska istraživanja te teme.

Nedavno je britanska aristokratska levica osnovala udruženje „Naslednici ropstva“.

Filmski reditelj iz aristokratske porodice Trevelijan – Džon Dauver smatra da britanska vlada „treba da se izvini zbog trgovine robljem preko Atlantika i uđe u razgovore, pregovore i debatu o reparacionoj pravdi“.

Preispitivanje monarhije u Komonveltu

Uloga britanske monarhije preispituje se i širom Komonvelta. Pre nedelju dana Kanada je izbacila kvalifikaciju „čuvar vere“ iz zvaničnih titula kralja Čarlsa. I sam britanski monarh je to hteo da učini, ali je tradicionalizam prevagnuo. Tri petine Kanađana tvrdi da ne želi monarhiju.

Sam kralj Čarls, tada princ, prisustvovao je pre dve godine ceremoniji proglašenja Barbadosa za republiku. U sličnom pravcu ide i Jamajka.

Pecajući ribu, lokalni stolar Dejvid Braun pita: „Mi kao imamo nezavisnost. Pa, šta će nam onda šef države iz inostranstva?“ Stiven Golding, predsednik Udruženja za univerzalno unapređenje crnačkih života smatra da „narod Jamajke želi pravo da bira sopstvenog šefa države“ i podseća da ishod glasanja tokom godina to dokazuje.

Monarhija uz narod

Pisac Robert Hardman ukazuje da „velika pretnja kući Vindzora nije rulja, koja ruši kapiju zamka, niti revolucija, već gubljenje na značaju“.

„Oni to dobro shvataju. Kraljica je uvek govorila da Vindzori moraju da budu stalno sa narodom da bi im se verovalo. Moraju da igraju ulogu u životu nacije“, smatra on.

Kralj Čarls veteran je ne samo borbe za očuvanje živote sredine i proizvodnje zdrave hrane, već i bitke sa javnim mnjenjem.

Oni, koji ga dobro znaju, tvrde da u britanskoj istoriji nije bilo kralja, koji je bolje poznavao svoj narod i imao jasniju viziju uloge monarhije u modernom društvu. No, da li će imati vremena da je ispuni?

(RTS)


Ostavite komentar