Protivnici abortusa protesovali protiv liberalizacije zakona o abortusu

Mnogi učesnici marša u centru grada gurali su kolica sa decom, dok su drugi nosili belo-crvene nacionalne zastave ili postere koji su predstavljali fetus u materici.

Katolička crkva, koja ima veliki uticaj u Poljskoj, pozvala je da ovaj dan bude dan molitve „u odbranu začetog života“ i podržala marš koji je organizovao pokret protiv abortusa.

“S obzirom na promociju abortusa poslednjih meseci, marš će biti retka prilika da pokažemo našu podršku zaštiti ljudskog života od začeća do prirodne smrti“, navodi se u saopštenju pokreta protiv abortusa.

Njihovi komentari odnose se na javnu debatu u Poljskoj oko koraka koje vlada premijera Donalda Tuska preduzima da ublaži strogi zakon koji je donela prethodna konzervativna vlada.

Prošle nedelje, poljski parlament, u kojem se većinski nalazi liberalna i proevropska vladajuća koalicija, glasao je za odobravanje daljeg detaljnog rada na četiri predloga za ukidanje zabrane abortusa, koji je trenutno ilegalan u gotovo svim slučajevima.

AP navodi da se očekuje da će postupak, koji bi mogao da potraje nedeljama, ili čak mesecima, na kraju odbiti konzervativni predsednik Andžej Duda, čiji mandat traje još godinu dana.

Prošlog meseca Duda je stavio veto na nacrt zakona kojim bi „pilule za dan posle“ bile dostupne u slobodnoj prodaji od 15. godine. Poljska, koja ima oko 38 miliona stanovnika, traži načine da poveća natalitet, koji je trenutno na oko 1,2 po ženi, među najnižima u Evropskoj uniji. 

Poljsko društvo stari i smanjuje se, što je činjenica koje je prethodna desničarska vlada koristila među svojim argumentima za pooštravanje zakona o abortusu, navodi AP.

Trenutno su abortusi dozvoljeni samo u slučajevima silovanja ili incesta ili ako su život ili zdravlje žene ugroženi. 

Prema podacima Ministarstva zdravlja, 2022. godine u poljskim bolnicama obavljen je 161 abortus, ali zagovornici abortusa procenjuju da oko 120.000 žena u Poljskoj abortira svake godine, uglavnom tajno nabavljajući tablete iz inostranstva. Žene koje same pokušaju da abortiraju nisu krivično gonjene, ali svako ko im pomaže može se suočiti sa zatvorskom kaznom do tri godine.  Zagovornici reproduktivnih prava tvrde da je rezultat ovih zakona lekarsko odbijanje da pomognu ženama čak i u dozvoljenim slučajevima abortusa iz straha od pravnih posledica.

Jedan od četiri predloga koji se obrađuju u parlamentu bi dekriminalizovao pomoć ženi da izvrši abortus.

Drugi, koji je predložila stranka čiji su lideri otvoreno katolici, zadržao bi zabranu u većini slučajeva, ali bi dozvolio abortuse u slučajevima fetalnih defekata, što je pravo koje je eliminisano sudskom presudom 2020. 

Druga dva predloga dozvoljavaju abortus do 12. nedelje, javlja AP. Žene i zagovornici reproduktivnih prava održali su nekoliko masovnih protesta i bojkota u zemlji tokom prethodnih godina, uključujući i jedan koji je izbio 2021. godine nakon smrti 30-godišnje trudnice od sepse jer joj je odbijen abortus.

Izabeli, koja je u vreme smrti bila trudna 22. nedelje, rečeno je da fetus neće preživeti zbog gubitka amniotske tečnosti, ali su lekari odbili da izvrše abortus dok srce fetusa nije stalo.

Ona je preminula sutradan od septičkog šoka usled izostanka pravovremene medicinske nege, podseća Vašington post.

(RTS)