Protesti farmera u Evropi – u Grčkoj se okupili ispred parlamenta, blokade na Evzoniju, kolone traktora kreću se ka Madridu

Grčki poljoprivrednici zatrubili su jutros sirenama sa svojih traktora ispred parlamenta, nakon što su proveli noć na centralnim gradskim ulicama Atine, kako bi izrazili protest protiv sve većih troškova goriva i proizvodnje.

Najmanje 8.000 poljoprivrednika, farmera i stočara priključili su se protestu na trgu Sintagma, drugi dan zaredom, ponavljajući slične zahteve koji su se mogli čuti kod demonstranata-poljoprivrednika širom Evrope, navodi Rojters.

„Povukli smo potez i sada čekamo rezultat“, rekao je farmer Konstantinos Kirijakopulos (34) iz južnog grčkog regiona Mesinije.

Demonstranti kažu da su pogođeni klimatskim promenama, nepredvidivim poplavama, ekstremnim vrućinama i požarima, što čini njihov posao još rizičnijim.

Poljoprivrednici su povremeno blokirali puteve i granične prelaze prethodnih nedelja, dok su njihovi sindikati razgovarali sa vladom premijera Kirjakosa Micotakisa oko finansijske pomoći.

Vlada je do sada ponudila popust na račune za struju i proširenje poreske olakšice na poljoprivredni dizel do kraja 2024. godine, poručila je da je spremna da razgovara o još tema koji se tiču poreza, ali i da ove godine nema mogućnosti za nove ustupke.

Blokada i u Španiji

Nekoliko stotina poljoprivrednika okupilo se danas na trgu Puerta de Alkala u Madridu, gde čekaju dolazak pet kolona traktora koji su krenuli rano jutros sa više lokacija u Španiji.

Uz poziv sindikata Union, četvrte poljoprivredne organizacije po snazi u Španiji, farmeri će sa trga, koji je blokiran, krenuti ka ministarstvu poljoprivrede, preneo je El Pais.

Tokom marša ka Madridu, farmeri su blokirali jedan put, u znak protesta zato što je Civilna garda sprečila 130 od 250 traktora da prođu.

Postoje povremeni prekidi i na drugim deonicama, pa se saobraćaj u tom delu Španije odvija usporeno.

Vladina delegacija u Madridu izvestila je u 11.00 pre podne da je 500 traktora pušteno u Madrid i da je sprečeno da prođe 150 poljoprivrednih vozila.

Španski poljoprivrednici zahtevaju smanjenje poreza, kao i ukidanje pravila Evropske unije zbog kojih su, kako tvrde, manje konkurentni u odnosu na poljoprivrednike izvan Unije.

Poljoprivrednici protestuju i u drugim evropskim zemljama, kao što su Nemačka, Belgija i Češka, ali i u Indiji.

U Delhiju, policija je u sredu ispalila suzavac da bi se rasterala hiljade farmera koji su odbili vladinu ponudu o cenama za njihove proizvode.

(RTS)


Ostavite komentar