Protest poljoprivrednika nastavlja se širom Francuske, najavljena blokada Pariza traktorima

Ministar poljoprivrede Francuske Mark Fesno izjavio je da će zemlja ove nedelje promeniti ekološke propise EU koji se tiču poljoprivrednih površina kako bi se pomoglo francuskim poljoprivrednicima.

„U narednih 48 sati stavićemo određene mere na sto“, najavio je Fesno.

Francuski poljoprivrednici koji, međutim, protestuju zbog niskih otkupnih cena poljoprivrednih proizvoda i traže smanjenje poreza, najavili su opsadu Pariza sa 600 traktora, blokadom osam auto-puteva koji povezuju prestonicu sa ostatkom zemlje. 

Poljoprivrednici protestuju i zbog sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i izvoznika hrane, posebno i zbog sporazuma sa južnoameričkim blokom Merkosur, koji je još u fazi izrade, a za koji tvrde da će takođe doprineti nelojalnoj konkurenciji na tržištu.

Iako je Vlada odustala od planova za postepeno smanjenje državnih subvencija za dizel za poljoprivrednike i najavila mere za smanjenje finansijskih i administrativnih taksi za farmere, najveći francuski sindikat poljoprivrednika FNSEA saopštio je da će nastaviti proteste.

Istovremeno, i farmeri širom Evrope započeli su protest jer smatraju da EU ne čini dovoljno da im pomogne sa međunarodnom konkurencijom i globalizacijom.

Odgovor policije 

Za to vreme, francuska Vlada je najavila da će 15.000 policajaca biti mobilisano da spreči ulazak traktora u Pariz i veće gradove.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žeral Darmanen razgovarao je sa najbližim saradnicima o odgovoru policije na pretnje nezadovoljnih poljoprivrednika.

Darmanen je dao instrukcije pojedinim službama da rasporede značajan odbrambeni sistem kako bi sprečili bilo kakvu blokadu aerodroma i svaki ulazak poljoprivrednika u glavni grad.

Iz policije poručuju da će delovati umereno i da će intervenisati samo u slučaju krajnje nužde, ukoliko bude ugrožen integritet ljudi, ili ako javne ili privatne zgrade budu izložene ozbiljnoj šteti.

(RTS)


Ostavite komentar