Propao Hamasov predlog o prekidu vatre; Netanjahu najavljuje pohod na Rafu

Borbe Izraela i Hamasa se nastavljaju u Pojasu Gaze. Izraelske odbrambene snage (IDF) likvidirale su prethodnog dana, kako tvrde, na desetine pripadnika Hamasa u Kan Junisu i otkrile oružje koje su koristili borci organizacije i tunele u kojima su se skrivali lideri te grupe. 

Sa druge strane, u intezivnim izraelskim udarima na stambena naselja u gradu Gazi stradalo je najmanje petoro civila, dok ih je na desetine povređeno. Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je od početka sukoba 7. oktobra poginulo skoro 28.000 Palestinaca, dok je povređeno više od 67.000 stanovnika enklave.

Dok traju borbe, odvijaju se i dogovori za okončanje rata, barem formalno i na papiru. 

Hamas je predložio plan o prekidu vatre koji bi utišao oružje u Gazi na četiri i po meseca, tokom kojih bi svi taoci bili oslobođeni, Izrael bi povukao svoje trupe iz enklave i bio bi postignut sporazum o okončanju rata u tri faze. 

Međutim, ubrzo je usledio odgovor izraelskog premijera Benjamina Netanjahua koji je odbacio predlog Hamasa i ocenio da je Izrael na putu ka “ubedljivoj i potpunoj pobedi“. Trijumf će uslediti, tvrdi Netanjahu, za nekoliko meseci i označiće „apsolutno uništenje Hamasa, vraćanje talaca i trajnu demilitarizaciju Pojasa Gaze“.

U vakuumu između Hamasovog predloga i Netanjahuovog odgovora, američki državni sekretar Entoni Blinken je tokom posete Izraelu izrazio nadu u dogovor dve strane.

Ipak, najpre je Hamas saopštio da je spreman da izađe na kraj sa namerama izraelskog premijera o eliminaciji te grupe iz Pojasa Gaze, a Netanjahu je ubrzo najavio kopneni napad IDF-a na grad Rafu u kojem je smešteno više od 1,2 miliona palestinskih izbeglica.

Tenzije rastu širom regiona, a američka Centralna komanda je objavila da je u napadu u Bagdadu prethodnog dana ubijen jedan od lidera Kataib Hezbolaha, milicije koja je prethodno ispalila desetine projektila na baze u kojima se nalaze vojnici iz SAD.

(RTS)


Ostavite komentar