Primirje između Izraela i Hamasa i dalje na snazi; UN predlaže otvaranje još jednog prelaza u Gazu

Palestinska grupa Hamas oslobodila je tokom jučerašnjeg dana 10 Izraelaca i dva državljanina Tajlanda iz Pojasa Gaze. Sa druge strane, Izrael je pustio još 30 palestinskih zatvorenika, od kojih 15 žena i 15 dece.

Pre nove razmena talaca i zarobljenika, izraelska vojska i pripadnici Hamasa međusobno su se optuživali za napade i prvo „ozbiljno“ kršenje primirja.

Nakon što je posle četvrodnevnog prekida vatre primirje između Izraela i Hamasa produženo za 48 sati, ministar spoljnih poslova Katara Madžid el Ansari izjavio je da njegova zemlja radi na produžetku mira. 

Šefovi izraelske i američke obaveštajne službe se takođe nalaze u Kataru, gde razgovaraju o mogućim narednim koracima u primirju.

Klub palestinskih zatvorenika je, istovremeno, saopštio da je broj uhapšenih Palestinaca na Zapadnoj obali od 7. oktobra porastao na 3.290, uključujući 125 žena i 145 dece.

Za to vreme, Ujedinjene nacije predložile su otvaranje prelaza Kerem Šalom da bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći iz Izraela u Gazu, dok je prvi od tri američka vojna aviona sa pomoći sleteo u Egipat.

(RTS)


Ostavite komentar