Pribićević: Samit Kine i EU – različito o Ukrajini, bliske poruke o Gazi, razum prevladao uprkos problemima

Ognjen Pribićević je u Dnevniku RTS-a rekao, povodom samita Evropske unije i Kine, da je prevladao razum i u Pekingu i u Briselu uprkos problemima, poput onog koji EU ističe, a to je stav da kineska roba preplavljuje evropska tržišta.

„Trenutno su to električni automobili, gde su Kinezi sada apsolutno dominantni. Ipak, sve je u okvirima normalne komunikacije između dva velika igrača čija je razmena skoro jedan trilion i prevazilazi razmenu koju Kina ima sa Sjedinjenim Državama, a četiri ili pet puta prevazilazi razmenu koju Kina ima sa Rusijom. I u tom smislu moramo da gledamo na ovo jako pozitivno“, kaže Pribićević.

Peking i Brisel različito o Ukrajini, bliske poruke o Gazi

Prema njegovim rečima, stavovi Kine i EU o ratu u Ukrajini nisu slični, ali se u slučaju sukoba Izraela i Hamasa mogu uočiti bliske poruke kada je reč o pozivu na mir, iako se Peking nije „puno primetio“ u reagovanjima na situaciju na Bliskom istoku.

Kako kaže, Kina zauzima princip da nije dobro da se meša, i zbog toga Peking poziva i EU da se ne njene članice ne mešaju u njihove interese na Tajvanu.

„To je prosto jedna tradicija da se ne mešaš previše u pitanja u kojima nemaš preveliki uticaj. U principu, Kina je uzdržana tamo gde nema instrumente, a nema instrumente kojima bi mogla ozbiljnije da utiče na ovo što se dešava između Izraela i Hamasa“, objašnjava Pribićević.

Kina i SAD – povratak diplomatije

Nedavno je održan američko-kineski samit u San Francisku koji je označio obnovu komunikacije dve države nakon što je ona prekinuta posle posete predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu 2022. godine.

Pribićević napominje da su u pitanju pozitivne poruke i da konačno „možemo da vidimo da državnici razgovaraju i da se diplomatija vraća u središte“.

Situacija u Gazi alarmantna, šta mogu UN

Pribićević smatra da je situacija u Gazi alarmantna, bez obzira na to što je Hamas izvršio „brutalan teroristički napad na Izrael“ početkom oktobra.

Postavlja se pitanje, ukazuje Pribićević, imaju li Ujedinjene nacije instrumente da utiču na razrešenje krize.

„Oni ko imaju instrumente, osim zaraćenih strana, su SAD, i u manjoj meri Rusija. Kina i EU takođe nemaju te instrumente. Poruke generalnog sekretara UN Antonija Guteresa se u svetu malo slušaju, što zabrinjava. UN su zapravo skup država koje su odlučile da daju određene nadležnosti jednoj organizaciji. A svet ide u drugom pravcu, na šta Guteres upozorava. Bojim se da ćemo i pored ovih pozitivnih signala u narednoj godini da se suočimo sa veoma ozbiljnim problemima“, naglašava Pribićević.

Bliski istok – opasnost „vrlo realna“ za ceo svet

Pribićević ocenjuje da će konflikt na Bliskom istoku da se produži.

Ukoliko se i druge države uključe u sukob, upozorava diplomata, to će predstavljati veoma opasnu situaciju po bezbednost čitavog sveta, a ne samo jednog regiona.

„Na jednoj strani imamo pozitivne signale, a na drugoj strani imamo veoma zabrinjavajuće poruke. Mislim da je opasnost vrlo realna, i dovoljno je pogledati koliko je konflikt u Gazi nabijen emocijama. U tom smislu, zaista mislim da svi imamo puno razloga da budemo zabrinuti za ono što će se dešavati“, zaključuje Pribićević.

(RTS)


Ostavite komentar