Preminuo bolivijski general koji je uhvatio Če Gevaru

Geri Prado Salmon 1967 godine predvodio je vojnu operaciju u Boliviji, uz pomoć američkih agenata, protiv komunističkih pobunjenika koje je predvodio Če Gevara.

U to vreme Bolivija je imala desničarsku vojnu vladu.

Po naredbi generala Salmona Če Gevara je pogubljen dan nakon hapšenja.

Hladni rat između SAD i Sovjetskog Saveza bio je na vrhuncu i Vašington je bio izuzetno zabrinut zbog komunističkog uticaja u Latinskoj Americi, uključujući aktivnosti Če Gevare.

Napustio je Kubu nakon trijumfa tamošnje revolucije 1959. da bi predvodio gerilske pokrete u drugim zemljama.

Bio je ključni saveznik kubanskog komunističkog lidera Fidela Kastra i postao je heroj komunista širom sveta.

Sin generala Prada opisao je svog oca kao „izuzetnu osobu“, koja je ostavila „zaveštanje ljubavi, integriteta i hrabrosti“.

Bolivijski oficir koji je pucao i ubio Če Gevaru bio je Mario Teran, koji je umro marta prošle godine.

Nakon zasede na Gevarinu gerilsku grupu, general Prado je postao nacionalni heroj.

Prado Salmon je vodio bolivijske rendžere koje su obučavale SAD u udaljenom regionu džungle gde je Če Gevarina grupa, koja je prvobitno brojala oko 120 ljudi, pala na samo 22.

Od 1981. godine bolvijski general je bio u invalidskim kolicima, nakon što ga je ispaljeni metak slučajno pogodio u kičmu. Napisao je knjigu o svom trijumfu 1967. sa naslovom „Kako sam uhvatio Čea.“

Prema rečima njegovog sina, „za njega hvatanje Čea nije bila najvažnija stvar koju je uradio u životu – već je to bilo da doprinese da oružane snage postanu demokratska institucija koja će poštovati ustav i zakone”.

Če Gevara je pogubljen u bolivijskom selu La Higera, 830 kilometara južno od prestonice La Paza. Sahranjen je na tajnoj lokaciji. Posmrtni ostaci Če Gevare otkriveni su 1997. godine, ekshumirani i vraćeni na Kubu.

(RTS)