Preminuo bivši premijer Kine Li Kećang

Državni servis Kine preneo je da je Li Kećang doživeo srčani udar u četvrtak dok je bio na odmoru u Šangaju i da je, i pored svih pokušaja reanimacije, preminuo nešto posle ponoći. 

Na društvenim medijima građani izražavaju saučešće, a vladini sajtovi obojeni su u crno.

Li je bio premijer i šef kineskog kabineta u vreme predsedničkog mandata Si Đinpinga, a povukao se sa svih političkih funkcija u martu.

Poslednji put viđen je u javnosti tokom privatne turističke posete Mogao Grotoesu, turističkoj atrakciji na severozapadu Kine.

Li Kećang je rođen 1. jula 1955. godine u pokrajini Anhui u Kini. Završio je studije prava na Univerzitetu u Pekingu 1977. godine.

Li Kećang se pridružio Komunističkoj partiji Kine (CPK) 1976. godine. Nakon što je obavljao različite funkcije na lokalnom nivou, postao je guverner provincije Henan 1998. godine. Postao je član Centralnog komiteta CPK-a 2002. godine.

Li Kećang je imenovan za potpredsednika Kine 2008. godine. Postao je premijer Kine 2013. godine.
Li Kećang je bio poznat po promovisanju ekonomske reforme i modernizacije Kine.

Istakao se u vođenju ekonomske politike usmerene na održavanje stabilnog rasta i razvoja kineske privrede. Li Kećang je bio poznat po svojoj ulozi u borbi protiv siromaštva u Kini i unapređenju socijalnih programa.

Napustio je funkciju premijera početkom godine.

(RTS)


Ostavite komentar