Prekinuta rasprava o mogućem izručenju Džulijana Asanža SAD

Džulijan Asanž se nije pojavio na suđenju u Londonu iz zdravstvenih razloga, saopštili su njegovi advokati.

Suđenje tokom kojeg treba da se donese konačna odluka o tome da li će on biti izručen iz Velike Britanije u Ameriku biće nastavljeno sutra.

Za osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža pitanje je života i smrti predstojeće saslušanje pred Višim sudom u Londonu povodom njegove žalbe na presudu o izručenju SAD, izjavila je Asanžova supruga Stela.

Ko je Džulijan Asanž i šta je Vikiliks

Džulijan Asanž rođen u Taunsvilu u Australiji 3. jula 1971. godine, australijski je novinar i aktivista. Studirao je fiziku i matematiku. Tokom 1995. godine, sud u Australiji, novčano ga je kaznio zbog hakovanja, a izbegao je zatvorsku kaznu, obećavši da to više neće činiti.

Asanž je 2006. godine pokrenuo veb stranicu Vikiliks. Privukao je međunarodnu pažnju aprila 2010., kada je Vikiliks objavio stotine hiljada poverljivih dokumenata – američke diplomatske depeše, američke vojne dnevnike iz ratova u Avganistanu i Iraku, snimak američkog vazdušnog napada u Bagdadu… neke od njih mu je je dostavila bivša obaveštajna analitičarka američke vojske Čelsi Mening.

Meningova je osuđena na 35 godina zbog špijunaže, ali je nakon sedam godina dobila pomilovanje od tadašnjeg predsednika SAD Baraka Obame.

Američki tužioci tvrde da su objavljene informacije “ozbiljno ugrozile“ živote američkih zvaničnika, dok Asanžove pristalice tvrde da je on “žrtvovan jer je razotkrio zločine SAD“.

Asanž se od 2019. godine u zatvoru u Velikoj Britaniji, a SAD ga optužuju po 18 tačaka. 

Prethodno je proveo sedam godina u Ambasadi Ekvadora u Londonu dok je tražio azil u ovoj južnoameričkoj zemlji.

Britanija je odobrila izručenje Asanža SAD 2022. godine. Prethodno je u januaru 2021. londonski sud doneo presudu da Asanž ne treba da bude izručen jer je njegovo mentalno zdravlje u toliko lošem stanju da bi bio u opasnosti od samoubistva ako bi bio u zatvoru sa maksimalnom sigurnošću u SAD, ali je ta odluka promenjena nakon žalbe američkih vlasti koje su dale niz uveravanja da će Asanža adekvatno tretirati.

Asanž je osvojio više nagrada za izdavaštvo i novinarstvo.

(RTS)


Ostavite komentar