Pregovori o novom primirju u „ćorsokaku“, Izrael „nastavio tamo gde je stao“ u Pojasu Gaze

Nakon sedmodnevnog prekida vatre, u petak su nastavljeni žestoki napadi izraelske vojske (IDF) na Pojas Gaze. 

U prva 24 sata nakon što je okončano primirje između Izraela i Hamasa, izraelska vojska je izvela više od 400 napada na palestinsku enklavu.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant rekao je da izraelska vojska deluje u delovima Pojasa u kojima do sada nije delovala, uz napomenu da će operacija dopreti do svake oblasti do koje treba da dopre.

Galant je istakao da se izraelska vojska punom snagom vratila u borbu i da „nastavlja tamo gde je stala“.

Najmanje 193 Palestinca su ubijena u Pojasu Gaze nakon što je okončan prekid vatre, dok je ukupno 15.207 ljudi poginulo od početka sukoba 7. oktobra, saopštio je portparol ministarstva zdravlja u Gazi, koje kontroliše Hamas.

Uprkos razgovorima u Kataru, dogovor o novom primirju se ne nazire, pošto je šef izraelske obaveštajne službe Mosad David Barnea naredio u subotu pregovaračkom timu Izraela da se vrati u Tel Aviv jer su pregovori „dospeli u ćorsokak“.

Izrael optužuje Hamas da je prekršio sporazum o prekidu vatre i odbio da pusti 15 žena i dva deteta, ali zamenik šefa političkog biroa Hamasa Saleh al-Aruri tvrdi da ta grupa više ne drži žene i decu kao taoce.

Aruri je naglasio da neće biti razmene zarobljenika dokle god se odvijaju izraelski napadi na Pojas Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je nastavak kopnene ofanzive jedini način da Izrael ostvari svoj cilj – uništenje Hamasa.

Netanjahu je naglasio da će rat biti nastavljen sve dok ciljevi Izraela ne budu postignuti, kao i da će nastaviti da radi na oslobađanju talaca koje Hamas još uvek drži u Gazi.

Dok IDF poziva Palestince da napuste borbene zone, prvi kamioni sa humanitarnom pomoći nakon prekida primirja prošli su u subotu egipatski granični prelaz Rafa i ušli u Pojas Gaze.

Uporedo sa napadima na Gazu, izraelske trupe su nastavile da razmenjuju prekograničnu vatru sa pripadnicima libanskog Hezbolaha.

(RTS)


Ostavite komentar