Predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa pozvao na impičment Džoa Bajdena

Kevin Makarti je na konferenciji za novinare pozvao na pokretanje impičmenta, odnosno istrage i procedure opoziva predsednika Džoa Bajdena, prenosi Rojters.

“Upućujem komitete Predstavničkog doma da otvore formalnu istraga o opozivu predsednika Džoa Bajdena“, rekao je Makarti.

Najavio je da će u nekoliko odbora početi prikupljanje dokaza o mogućim finansijskim malverzacijama.

“Ići ćemo tamo gde nas dokazi odvedu“, istakao je Makarti.

Republikanci, koji sada imaju tesnu većinu u Predstavničkom domu, optužuju Bajdena da je, dok je bio potpredsednik SAD od 2009. do 2017. godine, profitirao u poslovnim poduhvatima njegovog sina Hantera Bajdena.

Bela kuća je saopštila da nema osnova za istragu, dok je Bajden u julu ismevao najavu republikanaca da će pokrenuti proceduru opoziva.

“Republikanci će sada možda morati da nađu nešto drugo da me kritikuju, pošto se inflacija smanjuje. Možda će odlučiti da me opozovu zato što se smanjuje. Ne znam. To bih voleo“, rekao je tada Bajden.

Demokrate su nastojale da predstave republikanske najave o opozivu kao nastojanje da se odvrati pažnja javnosti od četiri optužnice i suđenja sa kojima se suočava Donald Tramp.

Rojters ocenjuje da pokušaj impičmenta Bajdena verovatno neće uspeti.

Čak i ako Predstavnički dom, koji je pod kontrolom republikanaca, glasa za opoziv Bajdena, predlog bi gotovo sigurno propao u Senatu, koji je pod kontrolom demokrata.

Tramp je jedini predsednik SAD protiv koga je pokretan impičment dva puta, 2019. i 2020. godine, ali je oslobođan optužbi nakon suđenja u Senatu, gde su većinu imali republikanci.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike