Poplave u Italiji – izlila se 21 reka, u pojedinim regionima nezapamćena katastrofa

Nakon izuzetno dugog sušnog perioda, Italiju su pogodile jake padavine, što je dovelo do izlivanja reka i plavljenja gradova Ćezena, Forli, Rićone, Pezaro i Bolonja. Posledice su zatvaranje železničkog saobraćaja, škola, evakuacija nekoliko hiljada građana, kao i zabrana povratka u ta mesta dok se situacija ne sanira.

„Za manje od pola minuta voda je dostigla oko metar i po. Trčali smo uz stepenice, a voda je išla za nama. Posle smo sa balkona gledali šta se to dešava“, kaže jedan od žitelja.

„Narod i uprava grada su se organizovali, krenula su čišćenja, izbacivanje poplavljenih stvari, pomeranje automobila sa ulica koji su blokirali puteve“, navodi Đorđe Pantić.

Nadležni su pozvali građane da se drže podalje od reka, da ni iz jednog razloga ne silaze u podrume, a oni koji žive blizu reka trebalo bi da ostanu na višim spratovima.

Guverner regiona Emilija Romanja Stefano Bonaćini izjavio je da se radi o katastrofi kakvu ova teritorija ne pamti. Do sada je došlo do 250 odrona od kojih 120 sa vrlo teškim posledicama. Vatrogasci i karabinijeri su na terenu i neprekidno pomažu ljudima da izađu iz poplavljenih domova. Angažovano je 750 vatrogasnih jedinica, pet helikoptera i 10 dronova.

Proglašen je crveni meteo-alarm, a pričinjena je i velika šteta na infrastrukturi, kao i poljoprivredi. Naime, pod vodom su tereni na kojima se uzgajaju breskve, kruške, kivi, jabuke, ali i pšenica i povrće.

Izuzetno loši vremenski uslovi nisu pogodili samo centralnu Italiju, već i jug zemlje. U regionu Sicilija i Kampanja, naročito na ostrvu Iskija gde je evakuisano više od 40 porodica zbog rizika od odrona zemlje, situacija je izuzetno teška.

Sledećeg utorka će se održati vanredna sednica ministara na kojoj će biti reči o dramatičnim posledicama u regionima pogođenim vremenskim nepogodama.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike