„Ponosnom momku“ za napad na Kapitol 17 godina robije

Džozef Bigs, veteran američke vojske, bio je vođa ogranka grupe na Floridi i blizak saveznik bivšeg predsednika Praud bojsa Enrikea Tarija.

Bigs je u maju osuđen za zaveru zajedno sa još dvojicom vođa te organizacije nakon suđenja koje je trajalo više od četiri meseca.

Prilikom izricanja kazne, američki okružni sudija Timoti Keli prihvatio je preporuku vlade da primeni proširenje koje je označilo Bigsove radnje kao akte terorizma.

Tužioci su tražili 33 godine zatvora za Bigsa, što je najduža preporučena zatvorska kazna do sada za bilo kog učesnika osuđenog za pridruživanje napadu 6. januara. Toliko su tražili i za Tarija.

Prvobitno su tražili 25 godina zatvora za vođu „Čuvara zakletve“ Stjuarta Roudsa, koji je osuđen kao vođa krajnje desničarske milicije u odvojenoj pobunjeničkoj zaveri i osuđen ranije ove godine na 18 godina zatvora.

Druga najduža kazna za napad na Kapitol

Bigsova kazna je druga najduža u suđenju za napad na Kapitol. Tariju bi presuda trebalo da bude izrečena sledećeg utorka.

Tužioci su okarakterisali Bigsa kao „vrh pobunjeničkog koplja” tokom napada na Kapitol u njegovoj ulozi kolidera takozvanog „Ministarstva samoodbrane”, tima za planiranje.

„Dokazi na suđenju su pokazali da je Biggs bio vođa i uticajan zagovornik pomeranja grupe ka političkom nasilju“, rekli su tužioci u memorandumu o kazni za Bigsa.

„Više nego možda bilo ko drugi, Bigs je cenio taktičku prednost koju su njegove snage imale tog dana i shvatio je značaj akcija protiv sopstvene vlade“, naveli su tužioci.

Sve nasilnija retorika

Ukazali su na sve preteću i nasilniju retoriku koju je Biggs zastupao u danima nakon izbora u novembru 2020. i napomenuli da je ohrabrio Tarija da „postane radikalan i dobije prave muškarce“ samo nekoliko sati nakon što je bivši predsednik Donald Tramp najavio planove da se njegove pristalice okupe u Vašingtonu na dan sertifikacije.

Tokom napada na Kapitol, tužioci su rekli da je Bigs igrao ulogu u četiri odvojena kršenja reda, a nakon što je ušao u zgradu stigao je do Senata. Posle 6. januara, Bigs je u jednom intervjuu slavio napad kao „upozorenje vladi“.

Biggsov advokat Norm Patis zalagao se za popustljivost, tvrdeći da veliki deo izjava na koje ukazuje vlada treba da budu zaštićeni njegovim pravom na slobodu govora i, uprkos krivici koju je utvrdila porota smatra da su klrivičan dela „precenjena“.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike