Počinju pregovori o reintegraciji Nagorno-Karabaha, u Jerevanu protesti

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su mirovne snage prihvatile oko 5.000 stanovnika Karabaha nakon što su ih evakuisali iz opasnih područja. U glavnom gradu Jermenije protesti, demonstranti su izrazili bojazan da bi Azerbejdžan mogao da krene u kampanju etničkog čišćenja.

„Ako se ne boriš, ionako gubiš. Izgubili smo Arcah, i sada gubimo. Izgubićemo druge delove naše zemlje. Ako se boriš, možda možeš da pobediš“, rekao je jedan od demonstranata.

Tokom protesta došlo je i do sukoba, demonstranti su bacali flaše i kamenje na policiju koja je čuvala vladine zgrade i razbijalo prozore na Trgu republike u Jerevanu dok su izražavali gnev zbog vladinog postupanja u krizi.

Demonstranti su takođe kritikovali ono što vide kao neuspeh Rusije – koja je posredovala u prekidu vatre i u regionu Nagorno-Karabaha ima mirovne snage od 2020. – i Zapada da zaštiti živote etničkih Jermena.

U televizijskom obraćanju u sredu uveče, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev proglasio je pobedu i rekao da je ofanziva imala za cilj „vraćanje suvereniteta“ i pohvalio azerbejdžansku vojsku „zbog potpune predaje lokalnih jermenskih boraca“. Procene broja ubijenih u napadima u utorak kreću se od desetina do stotina ljudi od kojih su najmanje 10 civili.

(RTS)


Ostavite komentar