Počasni konzul Nikolić: Lakše ranjen naš državljanin u Izraelu, sutra i prekosutra još dva leta za Beograd

Aleksandar Nikolić je apelovao na građane Srbije koji borave u Izraelu, naročito na one na nerezidentnom nivou (turiste, hodočasnike, studente, poslovne ljude), da eksplicitno poštuju naredbe vlasti kako bi se sačuvali životi usled ratnog stanja koje je počelo napadom Hamasa na Izrael.

Prema rečima Nikolića, danas u Beograd iz Tel Aviva stiže avion „Er Srbije“, oznake JU-817, pun srpskih državljana. Za nekoliko desetina hodočasnika koji su ostali tamo, kako kaže, predviđena su još dva leta – u ponedeljak i utorak.

„Telefoni konzulata i amabasade Srbije danonoćno zvone i čini se sve da naši građani koji žele da odu budu što pre evakuisani“, naglasio je Nikolić.

Noć mirnija od dana

Naveo je da je noć protekla mirnije nego jučerašnji dan, bez sirena za vazdušnu opasnost i raketa.

Sa druge strane, Nikolić ističe da je u južnom distriktu stanje veoma teško i složeno. Iako je gvozdena kupola efikasno reagovala, zabeleženo je više pogodaka u civilne objekte.

Kako je naveo, najveći broj žrtava zabeležen je u upadima pripadnika Hamasa u izraelske gradove kao što su Beri i Ofakim, kao i kibuca duž linije razdvajanja.

Od početnog 21 žarišta šest je i dalje aktivno, mada su, kako kaže počasni konzul Srbije, ona van gradova, duž linije razdvajanja.

Nikolić je istakao da su vlasti Izraela bile potopuno zatečene napadom Hamasa koji je počeo u subotu ujutru oko pola sedam po lokalnom vremenu, na 50. godišnjicu Jomkipurskog rata.

„Vojni i bezbedonosni analitičari na najgledanijim televizijskim kanalima sa velikim ogorčenjem i teškom kritikom obrušili su se na vlasti, dok se opozicija drži solidarno, budući da je zemlja u ratu“, dodaje Nikolić.

(RTS)


Ostavite komentar