Pjongjang testirao hipersoničnu raketu na čvrsto gorivo

Severnokorejska novinska agencija KCNA javila je da je lansiranje imalo za cilj da potvrdi pouzdanost motora rakete na čvrsto gorivo i manevarske letne sposobnosti hipersonične bojeve glave.

Lansiranje je, navodi se u saopštenju, izvedeno uspešno, ali nisu izneti drugi detalji. Takođe, ne zna se da li je lansiranju prisustvovao severnokorejski lider Kim Džong Un.

Severna Koreja je, prethodno, sa svoje istočne obale lansirala i balističku raketu srednjeg dometa, napominjući da je reč o prvom severnokorejskom lansiranju rakete u ovoj godini.

Osude poteza

Ubrzo nakon lansiranja hiresonične rakete, oglasila se južnokorejska vojska koja je ocenila da je reč o kršenju rezolucije Saveta bezbednosti UN.

„Provokacije Severne Koreje naići će na ogromnu reakciju“, navela je vojska.

Poteze Severne Koreje zajednički su osudili i izaslanici SAD, Japana i Južne Koreje, posle zajedničke telefonske komunikacije, istakavši da su „provokacije Severne Koreje osnovni uzrok nestabilnosti u regionu“.

Severna Koreja je, međutim, u komentaru za KCNA, optužila Seul za eksalaciju tenzija vojnim vežbama u regionu, ali i izjavama južnokorejskih zvaničnika o naoružavanju.

„Čak i mala varnica može biti katalizator za ogromne fizičke sukobe između dve najneprijateljskije zemlje“, navodi u komentaru Pjongjang.

Poseta Moskvi

Severnokorejska lansiranja raketa dolaze u trenutku kada njihova delegacija zvanično boravi u poseti Rusiji, ali i usled rastućih tenzija između Pjongjanga i Seula.

Produbljivanje veza između Rusije i Severne Koreja zabrinjava i Vašington i zapadne saveznike, podseća Rojters.

Lansiranje je, takođe, usledilo dva meseca nakon što je Severna Koreja saopštila da je uspešno testirala motore za novu balističku raketu srednjeg dometa na čvrsto gorivo u nastojanju da unapredi svoju liniju naoružanja koje je usmereno na američke vojne baze u Guamu i Japanu.

(RTS)


Ostavite komentar