Petorica zatvorenika pobegla iz zatvora u Tunisu, vlasti navode da je reč o opasnim teroristima

Bezbednosni izvori su rekli da je reč o „veoma opasnim teroristima“. Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je imena i fotografije odbeglih osuđenika i pozvalo građane da jave policiji ako ih vide, prenosi Rojters.

Među petoricom muškaraca bio je Ahmed Malki, poznat kao „Somalijac“, koji je služio 24-godišnju kaznu zbog ubistva političara Čokrija Belaida i Mohameda Brahmija 2013. godine.

Još jedan begunac je Rejd Tuati, uhapšen je 2019. i osuđen na smrt ranije ove godine. Bezbednosni izvori kažu da je Tuati učestvovao u najnasilnijim napadima koji su potresli Tunis u poslednjoj deceniji.

Takođe je ubio policajca 2014. u planinama Čambi blizu granice sa Alžirom. Ministarstvo unutrašnjih poslova je u saopštenju navelo da je ministar smenio dvojicu najviših zvaničnika obaveštajnih službi.

Portparol tuniskog zatvora Ramzi Kuki rekao je da je ministar pravde razrešio i direktora najvećeg zatvora u zemlji Mornagija.

Tunis je izložen napadima džihadističkih grupa od uvođenja demokratije 2011. godine u kojima su ubijene desetine policajaca, stranih turista i drugih. 

(RTS)


Ostavite komentar