Peter Pelegrini pobedio na predsedničkim izborima u Slovačkoj

Njegov protivkanidat, prozapadno orijentisani političar, bivši diplomata Ivan Korčok osvojio je u juče održanom drugom krugu izbora 46,87 odsto glasova, odnosno za njega je glasalo 1.243.709 birača, prenosi agencija TASR.

Na predsedničke izbore je izašlo 61,14 odsto upisanih u biračke spiskove, ukupno 2.671.279 birača.

Peter Pelegrini (48), saveznik premijera Roberta Fica, sa kojim deli stav prema Rusiji, naslediće na položaju predsednika države Zuzanu Čaputovu.

Slovačka je bila jedan od najčvršćih saveznika Ukrajine pre nego što je Fico došao na vlast u oktobru 2023. godine sa obećanjem da će zaustaviti slovačke isporuke vojne pomoći Kijevu, navodi Bi-Bi-Si i ocenjuje da je sada, kada je Pelegrini preuzeo položaj od liberalne predsednice Čaputove, Ukrajina definitivno izgubila slovački glas podrške u EU i NATO.

Bi-Bi-Si podseća i da je Fico nedavno izjavio da je predsednik Rusije Vladimir Putin „nepravedno demonizovan“ i upozorio da bi prijem Ukrajine u NATO označio početak trećeg svetskog rata.

Kako se dodaje, Pelegrinijeva kampanja delimično je bila praćena retorikom podrške Moskvi, a Pelegrinijev protivkandidat Ivan Korčok optuživan je da je „ratni huškač koji bi poslao slovačke vojnike da se bore u Ukrajini“, iako predsednik Slovačke nema takva ovlašćenja.

(RTS)