Papa Franja: Živ sam

Poglavar Rimokatoličke crkve rekao je da ima akutni, infektivni bronhitis.

“Hvala Bogu te nije upala pluća“, precizirao je papa Franja, izjavivši i da nema više temperaturu ali da i dalje uzima antibiotike.

Papa nije otputovao u Dubai na Kop 28 jer su mu tako savetovali lekari, a on sam je izjavio da su tamo vrlo visoke temperature – da je napolju vrelo a unutar zgrada hladno zbog klima uređaja, što po njega u ovom trenutku ne bi bilo dobro.

Naveo je i da je veliki pobornik preventivne medicine koja može da spreči mnoge bolesti i dodao da ljudi treba da se koncentrišu na to da im bude dobro, a ne da stalno traže spas u lekovima.

“Stanje pape Franje je stabilno“, izjavio je direktor za odnose sa medijima Svete stolice Mateo Bruni.

“Nema više temperaturu ali i dalje ima upalu koja dovodi do poteškoća sa disanjem. Prošle nedelje je papa otkazao sve obaveze zbog bolesti, urađen mu je CT skener na klinici Đemeli Izola Tibertina u Rimu koji je isključio upalu pluća, ali je pokazao upalu koja uzrokuje disajne poteškoće. Papa prima antibiotike venskim putem“, navedeno je iz kancelarije Svete stolice.

„Zdravlje je i jako i fragilno. Neko misli da je zdrav, da može sve da izdrži, ali onda otkrije da je osetljiv. Zdravlje o kome se ne vodi računa ostavlja mesta fragilnosti. Bitno je sprečiti da se nešto dogodi, a ne samo lečiti“, poručio je papa na današnjem seminaru “Etika zdravstvenog menadžmenta“.

Poglavar Rimokatoličke crkve se okupljenima izvinio, rekavši da nema snage da govori i da nije u stanju da ustane iz kolica.

Na kraju se i našalio, rekavši: “Kao što vidite, hvala Bogu, živ sam.“

(RTS)


Ostavite komentar