Papa Franja: Transseksualci i deca homoseksualaca imaju prava da budu kršteni

Visoki južnoamerički biskup Santa Amara pozvao je sredinom jula Vatikan da hitno odgovori na pitanja o učešću transseksualnih i homoseksualnnih osoba u sakramentima krštenja i venčanja. 

U odgovoru koji je potpisao lično papa Franja ističe se da „ne postoji ništa u sadašnjem univerzalnom kanonskom zakonodavstvu što zabranjuje transseksualnoj osobi da bude svedok venčanja“.

I homoseksualac, za Vatikan, koji živi u vanbračnoj zajednici može da bude kum i na krštenju i na venčanju, sve dok vodi „život u skladu sa verom i ulogom koju preuzima“. 

I deca homoseksualaca mogu da budu krštena

Još jedno važno pitanje koje je ponovo izazvalo burnu debatu u Italiji, odnosilo se na to da li dve osobe istog pola mogu da krste usvojeno ili dete koje su dobili uz pomoć surogata.

U odgovoru se navodi da dete može biti kršeno, ako „bude vaspitavano u skladu sa katoličkom verom“.

„Crkva ispred politike“

Alesandro Zan iz Demokratske partije poručio je da papa još jednom pokazuje koliko ima otvoren um i senzibilitet prema svima, u odnosu na premijerku Đorđu Meloni koja, ističe, zabranjuje upisivanje dece roditelja istog pola.

„Crkva je u ovom momentu mnogo ispred politike. Iako još uvek nije došlo do otvaranja važnih pitanja, poput priznavanja homoseksualnih parova, svaki i najmanji korak se ceni“, rekao je Zan.

I Luana Zanela iz partije Zelena alijansa je izjavila da je papa napravio istorijski korak za crkvu, ali i za čitavu svetsku zajednicu.

Prema njenom mišljenju, ovo je izuzetno važan korak za prava transseksualnih osoba, kao i homoseksualaca.

Iz partije „Gej LGBT“ postavljaju pitanje da li moraju da „čekaju da crkva odobri brak između osoba istog pola, anticipirajući još jednom italijanske Vladu“. „Naravno, znamo da to nije moguće. Vlada pokazuje da pripada srednjem veku“, poručuju iz te partije.

(RTS)


Ostavite komentar