Palestinske vlasti: Od 7. oktobra ubijeno više od 36.730 ljudi; Rojters: Napadi IDF-a na Rafu s kopna i iz vazduha

Najmanje 40 ljudi je ubijeno, a 73 osobe su ranjene, uključujući žene i decu, u izralskom napada na školu Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRVA) u kampu Nuseirat u centralnoj Gazi, saopštili su palestinski zvaničnici. 

Šef Agencije UN Filip Lazarini, istovremeno, naveo je da IDF nisu upozorile UNRVA pre napada na školu u tom kampu, dok je generalni sekretar UN Antonio Guteres osudio izraelsko bombardovanje.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, takođe, pozvao je na nezavisnu istragu napada na školu u Nuseiratu, istakavši da je trajni prekid vatre jedini način da se zaštite civili.

Unicef je, u međuvremenu, saopštio da 90 odsto dece u palestinskoj enklavi nema dovoljno hrane potrebne za pravilan i zdrav rast i razvoj, dok je Ministarstvo zdravlja, koje je pod kontrolom Hamasa, navelo da su od 7. oktobra stradala ukupno 36.654 Palestinca.

Sa druge strane, izraelska vojska procenila je da je od 20 do 30 militanata Hamasa i Islamskog džihada bilo u školi u Nuseiratu kada je izveden napad, kao i da su IDF dva puta odlagale napad da bi se izbeglo nanošenje štete civilima.

Si-En-En je, međutim, objavio da su izraelske snage u napadu na školu koristile oružje američke proizvodnje.

Za to vreme, brojni svetski lideri pozvali su Hamas da prihvati predlog o prekidu vatre koji je predstavio američki predsednik Džozef Bajden, apelujući na lidere i Izraela i te paletinske grupe da naprave konačni kompromis za zaključenje sporazuma.

(RTS)