Oružje opet vodi glavnu reč u Pojasu Gaze; indentifikovana tela šestoro izraelskih talaca

Izraelska vojska gađala je oko 200 ciljeva širom Pojasa Gaze. Na meti su bile i lokacije u Kan Junisu i Rafi, na jugu te palestinske enklave.

Izrael tvrdi da je Hamas prekršio uslove privremenog primirja i da je ispalio raketu prema izraelskoj teritoriji neposredno pred isticanje primirja.

U izraelskim udarima posle humanitarne pauze na sever i jug pojasa Gaze poginulo je 178 ljudi a 589 je ranjeno. Mnogi su ostali pod ruševinama, a bolnice su pred kolapsom. 

IDF navodi da su identifikovana tela šestoro talaca.

I američki državni sekretar optužuje Hamas za prekid primirja. S druge strane, Bela kuća je saopštila da SAD nastavljaju da rade sa Izraelom, Egiptom i Katarom na produženju humanitarne pauze u Gazi.

Ujedinjene nacije pozivaju na trajni prekid vatre, opisujući situaciju u Gazi kao katastrofalnu. Prelaz Rafa je zatvoren i humanitarna pomoć ne može u Gazu. Traže od svih da udvostruče napore kako bi se osigurao prekid sukoba na humanitarnoj osnovi.

Novinar agencije Anadolija ubijen u izraelskom napadu, čime je bilans poginulih medijskih radika od početka sukoba u Gazi porastao na 72.

(RTS)


Ostavite komentar