Odmrznuta pomoć za Ukrajinu – lideri EU odobrili paket težak 50 milijardi evra

Pre početka samita, lideri EU izvršili su pritisak na Mađarsku da ukine svoju blokadu, poručivši premijeru Viktoru Orbanu da mora da izabere stranu „u egzistencijalnom izazovu koji predstavlja rat protiv Rusije.“

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel objavio je na platformi Iks (Tviter) da su lideri Unije ujedinili po tom pitanju.

„Imamo dogovor. Jedinstvo. Svih 27 lidera složilo se oko dodatnih 50 milijardi evra podrške za Ukrajinu u okviru budžeta EU“, napisao je Mišel.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je postizanje sporazuma, rekavši da će pomoć ojačati dugoročnu ekonomsku i finansijsku stabilnost njegove zemlje dok rat s Rusijom ulazi u treću godinu.

Kijev, koji se u velikoj meri oslanja na zapadnu pomoć, rekao je da očekuje da će dobiti prvu tranšu od 4,5 milijardi evra od EU već u martu.

Sporazum dolazi nakon višenedeljnih prepirki sa Orbanom, koji je u decembru stavio veto na paket pomoći Kijevu.

Diplomate su za Rojters rekle da se, u zamenu za zeleno svetlo Mađarske za pomoć Ukrajini, blok nije obavezao da će osloboditi deo od milijardi evra fondova EU namenjenih Mađarskoj koje je Brisel zamrznuo „zbog zabrinutosti za ljudska prava i vladavinu zakona u zemlji“.

Rekli su da sporazum uključuje godišnju raspravu o paketu i opciju da se on preispita za dve godine „ako bude potrebno“, ali bez prava veta za Budimpeštu.

Orban: Osigurali smo da naš novac ne ode Ukrajini

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je „osigurano da novac namenjen njegovoj zemlji neće biti prosleđen Ukrajini.“

“Izborili smo se!”, napisao je Viktor Orban na svojoj Fejsbuk stranici.

„Ponuđen nam je jedan kontrolni mehanizam koji obezbeđuje razumno korišćenje sredstava kao i garancije da mađarski novac neće ići za Ukrajinu“, naveo je Orban između ostalog u video-poruci iz Brisela.

(RTS)


Ostavite komentar