Obrušilo se okno rudnika na jugu Malija, poginulo najmanje 70 rudara

Karim Berte, visoki zvaničnik državne Nacionalne direkcije za geologiju i rudarstvo Malija, potvrdio je agenciji Asošiejted pres da je u pitanju nesreća, ali za sada nije jasno šta je izazvalo kolaps rudarskog okna u okrugu Kangaba u regionu Kulikor na jugozapadu Malija.

Ovakve nezgode su uobičajene u Maliju, trećem po veličini proizvođaču zlata u Africi, a rudari koji ilegalno iskopavaju rude često se optužuju da ignorišu obavezne bezbednosne mere, posebno u udaljenim oblastima. „Država mora da uvede red u ovaj sektor zanatskog rudarstva kako bi se u budućnosti izbegle ovakve nesreće“, rekao je Berte.

Ministarstvo rudarstva Malija u zvaničnom saopštenju izražava „duboko žaljenje“ zbog kolapsa rudarskog okna i gubitka ljudskih života i apeluje na rudare, kao i na zajednice koje žive u blizini rudnika da „poštuju bezbednosne mere“.

Poslednjih godina postoji zabrinutost da bi profit od neregulisanog rudarenja na severu Malija mogao da koristi islamskim ekstremistima koji su aktivni u tom delu zemlje, ali region u kome se dogodila najnovija nesreća nalazi se daleko južnije, blizu glavnog grada Bamaka.

„Zlato je daleko najvažniji izvoni produkt Malija i čini više od 80 odsto ukupnog izvoza u 2021. godini“, navodi se u saopštenju Uprave za međunarodnu trgovinu pri Ministarstvu trgovine, uz napomenu da više od dva miliona ljudi, ili preko 10 odsto stanovništva Malija, ostvaruje osnovne prihode za život od rudarenja.

Ministarstvo rudarstva Malija je saopštilo da ova zemlja na zapadu Afrike ima oko 800 tona zlatnih rezervi.

(RTS)


Ostavite komentar