Objavljeni detalji masakra u Teksasu, FBI nema nikakav trag o lokaciji napadača

Osumnjičeni za masakr u Teksasu je još na slobodi i verovatno je naoružan puškom. Agent FBI u Hjustonu Džejms Smit rekao je tokom brifinga da je on „pretnja zajednici“.

Rekao je i da FBI nema nikakav trag o tome gde bi Oropeza mogao biti, ali da nudi nagradu od 80.000 dolara za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja.

Guverner Teksasa Greg Abot nudi 50.000 dolara za informacije o tome gde je napadač.

Istražitelji su opisali Oropezu kao muškarca hispano porekla, visokog oko metar i 80 centimetara, sa bradicom i kratkom crnom kosom. Poslednji put je viđen u farmerkama, crnoj košulji i radničkim čizmama.

Vlasti veruju da imaju oružje korišćeno u napadu, pušku .223, ali ne znaju da li Oropesa nosi manje oružje, rekao je Kejpers.

Istražitelji su pronašli Oropesin napušteni mobilni telefon i nekoliko komada odeće, rekao je Kapers.

Šerifova kancelarija okruga San Hasinto i terenska kancelarija FBI-a u Hjustonu pomažu u lovu.

Masakr se dogodio u petak uveče, nakon što su komšije zatražile od osumnjičenog Fransiska Oropeza da prestane da puca u dvorištu kuće u Klivlendu, u Teksasu, oko 50 milja severno od Hjustona.

Kancelarija šerifa okruga San Hasinto primila je poziv oko 23.30 zbog uznemiravanja. Kada su, međutim, stigli na lice mesta, pronašli su pet žrtava na imanju, rekao je šerif Greg Kejpers.

Troje maloletnika koji su pronađeni nepovređeni, ali prekriveni krvlju, prevezeni su u lokalnu bolnicu. Dve žrtve pronađene su u spavaćoj sobi, telima štiteći dvoje preživele dece. Sve žrtve su iz Hondurasa, saopštila je policija.

Kako je šerif Kejpers ranije rekao, komšije su zamolile osumnjičenog da prestane da puca u dvorištu jer je beba pokušavala da zaspi, dok je on odgovorio da će raditi šta hoće u svom dvorištu.

Vrlo brzo je incident prerastao od uznemiravanja do pucnjave. Sve žrtve su upucane od vrata naviše, gotovo kao da je reč o egzekuciji, rekao je Kejpers.

Identifikovane žrtve

Vlasti su identifikovale žrtve: Sonja Arhentina Guzman (25), Dajana Velaskez Alvarado (21), Julisa Molina Rivera (31), Hose Džonatan Kasarez (18) i Danijel Enrike Laso Guzman (8).

Četiri žrtve su proglašene mrtvima na licu mesta. Najmlađi, osmogodišnji dečak, proglašen je mrtvim u bolnicu, saopštila je policija.

U kući je u trenutku masakra bilo još pet osoba, ali oni nisu povređeni.

Vlasnik kuće u kojoj se dogodio masakr govorio o toj večeri

Vilson Garsija, koji je vlasnik kuće, rekao je za KTRK da je porodica pripremala obrok kada je Oropeza počeo da puca.

Garsija je rekao da se doselio pre tri godine i da do petka nikada nije imao problema sa komšijom. Garsijina supruga i sin su među žrtvama.

„Nemam reči da opišem šta se dogodilo. Kao da smo živi, ali ne živimo. Ono što se dogodilo je bilo zaista užasno. Nekim čudom sam uspeo da pobegnem“, rekao je Garsija tokom bdenja u nedelju.

Naime, jedna od žena koja je stradala rekla mu je da izađe kroz prozor. „Rekla mi je da skočim kroz prozor jer su moja deca sada bez majke i jedan od nas je morao da ostane živ da se brine o njima“, rekao je on.

Dve osobe su, kaže, poginule štiteći njegovu ćerku od dve i po godine i sina od mesec i po dana.

 

(RTS)


Ostavite komentar